Pana pe 22 martie suportul telefonic nu este disponibil. Comenzile plasate vor fi livrate in perioada 26-29 martie. Ne puteti contacta prin email la office@imker.ro.

Aromaterapia: sanatate si buna dispozitie cu arome din uleiuri esentiale (6)

Aromaterapia: sanatate si buna dispozitie cu arome din uleiuri esentiale (6)
Continuam seria de articole Biologia Mirosului cu o tema foarte importanta: aromaterapia.

Ce este aromaterapia?

Atunci cand vorbim despre vindecare prin arome, vorbim despre aromaterapie. Aromaterapia este un tratament holistic, care utilizeaza extracte din plante, precum uleiurile esentiale, cu scopul de a promova sanatatea si buna-dispozitie.

Desi se folosesc din vremuri stravechi (vezi aici un articol interesant), documentarea eficacitatii folosirii terapeutice a uleiurilor esentiale este relativ recenta si limitata. In ultimii ani, insa, tot mai multi oameni au inceput sa revina la aceasta comoara a naturii si sa opteze pentru folosirea uleiurilor esentiale atat pentru a-si mentine o stare de sanatate cat si pentru tratamente.

 

Cum ne ajuta uleiurile esentiale?

S-a descoperit ca o gama de uleiuri esentiale poate reduce bacteriile din aer, virusii si germenii, cum ar fi cuisoarele, scortisoara, eucaliptul, lamaia.

Uleiurile esentiale pot, de asemenea, reduce stresul, ajuta la relaxare si induc starea de somn. De exemplu, uleiul de iasomie contribuie la obtinerea unui somn odihnitor si o atentie sporita in ziua urmatoare. Lavanda si rozmarinul reduc cortizolul (hormonul stresului) si imbunatatesc relaxarea.



Aromele placute pot actiona ca o distragere si pot imbunatati starea, iar studiile recente au aratat ca aromele dulci, precum vanilia, functioneaza cel mai bine in acest sens. Gustul dulce poate reduce durerea prin activarea sistemului opioid in creier, responsabil de controlul durerii, iar acelasi efect il au si mirosurile dulci. In general, la pacientii ce sufera de conditii cronice si dementa s-a observat o imbunatatire a calitatii vietii. Datorita conexiunii intime dintre emotiile noastre si simtul mirosului, nu este surprinzator cum una dintre ele o poate afecta pe cealalta.


De exemplu, boala anosmia, care este pierderea completa a mirosului, deseori duce la depresie. In mod invers, persoanele ce sufera de depresie de cele mai multe ori isi pot pierde simtul mirosului, iar aromaterapia s-a demonstrat ca amelioreaza atat anxietatea, cat si depresia.

Inca un studiu surprinzator arata ca nu doar aromele in sine ne afecteaza sanatatea, ci si ceea ce credem noi ca sunt ele si fac pentru sanatatea noastra are un impact puternic. Perceptia noastra asupra unei arome ne poate afecta sanatatea. Va puteti imagina?
Cercetatorii au prezentat o aroma sintetica unor astmatici, care de obicei prezinta reactii puternice la parfumuri. Ei au spus ca acest miros le poate reduce simptomele astmatice, insa doar unei jumatati dintre ei. Celeilalte jumatati, le-au spus ca simptomele se pot inrautati de la parfum. Ei au simtit o aroma de trandafir, care era inofensiva, chiar si in concentratii mari. Subiectii care credeau ca substanta putea fi periculoasa au raportat mai multe simptome ale astmului dupa ce au mirosit-o, insa, surprinzator, nu era doar in capul lor. Oamenii care s-au asteptat la ce era mai rau, au experimentat o inflamatie a plamanilor ce a persistat chiar mai mult de 24 de ore, in timp ce aceia care stiau ca aroma le este benefica nu au manifestat niciun simptom.

In concluzie, nu doar aroma ne influenteaza sanatatea, ci si ceea ce credem noi despre ea. Fascinant, nu?

Spitalele cunoscute pentru mirosul lor distinct de chimicale si detergent de curatare cauta sa foloseasca arome care ajuta la diminuarea durerilor si relaxare, atat pentru pacienti, cat si pentru personal. Inca din 2010, Universitatea de Medicina Vanderbilt din Tennessee a folosit in ambient arome de lavanda si vanilie, care au avut ca rezultat pacienti cu o stare mult mai calma.

Uleiurile esentiale ajuta si la eliminarea mirosurilor neplacute sau pentru a reduce claustrofobia in aparatele RMN, unde stresul a fost redus in proportie de 63%. Intr-un  spital din Florida s-a observat o scadere in numarul pacientilor care aveau nevoie de sedare, precum si cu  50% mai putine anulari ale programarilor.

Aromele care ajuta la calmare pot elimina starea de anxietate inainte de operatii, la fel si pentru cei ce au nevoie de proceduri dentare, precum sau in centrele de recoltare a sangelui.

 

Cum sa folosesti uleiurile esentiale pentru relaxare?

La final, as vrea sa te invat un truc despre cum sa te relaxezi la comanda. Esti gata?

Iti aduci aminte ca am spus ca cheia pentru simtul mirosului o reprezinta amintirile si emotiile pozitive care sunt atasate parfumurilor. (mai multe detalii poti gasi in articolele de la inceputul seriei Biologia Mirosului pe blog).
Astfel, iti poti alege o aroma preferata, pe care sa o folosesti intr-o sesiune de meditatie relaxanta (poate fi lamaie pentru relaxare, menta pentru focus mental sau orice aroma preferi). Dupa cateva sesiuni, nu doar in meditatie, ci numai mirosind aroma iti va induce starea de relaxare. Nu este grozav? In acest mod simplu i
ti poti antrena mintea sa asocieze un anumit miros cu un anumit sentiment sau stare.

 

3 arome din uleiuri esentiale IMKER pe care sa le incerci 

Poti alege o aroma IMKER care are in combinatie mai multe uleiuri esentiale pentru un efect mai complex, fara sa fie nevoie sa mai combini mai multe uleiuri esentiale separate, in diferite proportii. Parfumierii experimentati le-au combinat deja pentru a obtine un parfum placut, rafinat si efecte benefice in aromaterapie.

FESTIVO contine citrice, scortisoara si cuisoare, astfel ca este o aroma perfecta pentru imunitate si eliminarea bacteriilor si virusilor.
VIDA contine  cimbru, eucalipt, coriandru, menta, foarte benefice pentru imunitate si concentrare. AMORIO contine lavanda, vanilie, citrice, iasomie care o fac potrivita pentru relaxare si crearea unei stari de buna dispozitie.  

Cum sa folosesti uleiurile esentiale?

Cel mai eficient si comod mod de folosire este prin difuzare. Se pot folosi clasicele si simplele lampite de aromaterapie cu lumanare si putina apa, insa efectul este destul de limitat. De asemenea, mai sunt disponibile si modele de difuzoare pentru aromaterapie cu ultrasunete care functioneaza cu multa apa si cateva picaturi de ulei esential, insa conteaza foarte mult sa adaugi un numar de picaturi potrivit in functie de intensitatea uleiului (care poate diferi foarte mult), astfel ca intensitatea mirosului si efectul pot fi afectate.

In difuzoarele de aromaterapie profesionale IMKER care folosesc tehnologia de nebulizare la rece, aroma din uleiuri esentiale se pune direct in rezervorul aparatului si acesta se programeaza pe nivelul de intensitate dorit, dupa care aparatul isi continua difuzarea fara sa mai fie necesara interventia noastra.
- la difuzoarele de camera, tip IMKER AromaLUX M02, M03 sau L03, aparatele se programeaza sa difuzeze si in anumite intervale orare, cu intensitati diferite. Programarea se realizeaza usor, cu ajutorul unei aplicatii care se instaleaza pe telefon si se conecteaza la aparat prin bluetooth (doar in momentul programarii, apoi se poate deconecta)
- la difuzoarele auto de uleiuri esentiale, tip IMKER AromaLUX XS02 si XS03, aparatele se progameaza manual, cu ajutorul butoanelor pe diferite niveluri de intensitate.

Concluzie

Inaine sa incheiem, poti ramane cu cateva idei foarte utile:
- In primul rand, aromaterapia elimina stresul si imbunatateste somnul si relaxarea. In mod specific, aromele dulci reduc durerea.
- Pierderea mirosului poate reprezenta o problema grava de sanatate.
- Poti avea parte de relaxare la comanda, daca iti alegi o aroma pe care sa o folosesti intr-o sesiune de meditatie. Dupa cateva sesiuni, doar simpla parfumare a incaperii cu acea aroma va transmite starea de relaxare.
- Poti folosi diferite arome combinatii de uleiuri esentiale pe care le poti difuza si obtine efecte mai complexe.
- Difuzarea eficienta si persistenta se poate face cu ajutorul difuzoarelor care folosesc tehnologia de nebulizare la rece.

 

Suport clienti Luni - Vineri 10.00 - 16.00 la telefon/whatsapp 0733713555 si 24/24 mail office@imker.ro. In perioadele de concedii unele servicii sunt indisponibile sau comunicarile se reiau dupa finalizarea perioadei (anuntate prin banner pe site)

0733 713 555 office@imker.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!