Istoria lemnului de cedru folosit in parfumuri

Istoria lemnului de cedru folosit in parfumuri
Lemnul de cedru este unul dintre mai vechi ingrediente folosite în parfumerie, cu aroma sa balsamică, lemnoasă, ce oferă o notă cheie într-o mulțime parfumuri populare. Originar din Marea Mediterană și din Himalaya, lemnul de cedru a fost venerat de-a lungul istoriei pentru proprietățile sale mistice de către multe culturi. Civilizațiile Cherokee erau de părere că spiritul uman este ascuns în miezul lemnului de cedru, în timp ce tibetanii foloseau ulei esențial de cedru în ceremoniile lor spirituale, iar vechii romani foloseau trunchiurile copacilor pentru constucția navelor. 

În parfumerie, lemnul de cedru este folosit în primul rând ca notă de bază, ancorând notele de vârf și de mijloc ale compoziției parfumurilor. Lemnul de cedru poate fi asociat excelent cu notele florale și citrice, oferind căldură, în timp ce parfumurile în care cedrul este combinat cu mosc și chihlimbar au o aromă fresh, cu un vibe retro. Dacă și tu ai experimentat până acum parfumul amețitor al acestui lemn nobil, te invităm să descoperi locul lemnului de cedru în istoria parfumului. Ești gata să pornești cu noi într-o călătorie olfactivă pentru a descoperi secretele cedrului? 


Ce simbolizează lemnul de cedru? 

Lemnul de cedru a parcurs o istorie îndelungată de la copacul maiestuos la parfumul elegant din prezent. Cedrul este un copac cunoscut pentru puterea, longevitatea și frumusețea sa. În aromele din uleiuri esențiale, cedrul este cunoscut pentru proprietățile sale vindecătoare. Însă domeniul parfumeriei este cel care i-a oferi cedrului rangul de esență nobilă. 

Esența de cedru oferă note lemnoase vibrante și puternice. Asemenea arborelui din care provine, esența de cedru se regăsește adesea ca notă de bază în compozițiile de parfum. Cu eleganță și subtilitate, notele de cedru înnobilează parfumul și oferă corpolență. Acesta este și motivul pentru care se găsește foarte frecvent în compozițiile apelor de toaletă pentru bărbați și în parfumurile pentru femei. Am putea spune chiar că lemnul de cedru este unul dintre cele mai populare ingrediente folosite în parfumuri

Notele lemnoase de lemn de cedru sunt, de asemenea, bogate în simbolism, întrucât parfumul de cedru și-a lăsat amprenta în istorie. Încă din antichitate se pot găsi evidențe ale utilizării esenței de cedru în ceremoniile sacre. Curând, uleiul esențial de cedru a fost extras și în scopuri cosmetice. În prezent, lemnul de cedru rămâne un simbol al puterii, înțelepciunii și rafinamentului. În Liban, de pildă, cedrul libanez continuă să împodobească steagul național, în timp ce în Japonia lemnul de cedru se găsește în multe creații artistice și ornamentale ale caselor tradiționale. 

lemnul de cedru


Parfumurile pe bază de cedru: o istorie de mii de ani

Așa cum menționam în rândurile anterioare, cedrul este originar din munții Himalaya și zona Mării Mediterane. Începând cu secolul XIX, cedrul a fost plantat în diferite țări din Europa și Statele Unite. Cedrul este un copac maiestuos, cu lemn parfumat, ce poate trăi până la 3000 de ani. Deși esența sa este cunoscută de mii de ani pentru numeroasele sale virtuți terapeutice, prima utilizare a lemnului de cedru datează din vremea Egiptului antic. Deja la acel moment din istorie, lemnul și ramurile de cedru parfumate erau arse în timpul ceremoniilor funerare, însoțind și diferite ritualuri de îmbălsămare. 

Acest copac a ocupat atunci un loc important în multe culturi și civilizații. Din Japonia până în China, trecând prin Grecia și Tibet, cedrul permitea comunicarea cu sacrul și era sinonim cu nemurirea. De-a lungul istoriei, a fost folosit pentru fabricarea de tămâie și la construcția diferitelor structuri precum sarcofage, corăbii și temple. 

Cât despre istoria lemnului de cedru în parfumerie, uleiul esențial de cedru își are originea în vremurile antice din Orientul Mijlociu, unde uleiul era extras din copacii de cedru pentru a fi folosit în parfumuri, tămâie și medicamente. Popularitatea sa ca ingredient de parfum s-a răspândit la nivel global, inclusiv în Europa și America de Nord, unde rămâne în continuare un ingredient comun în parfumuri și produse de îngrijire personală. Este apreciat pentru aroma sa lemnoasă, balsamică și parfumul de lungă durată. 


Parfumurile arăbești și lemnul de cedru

Nu mai este deloc un secret faptul că lemnul de cedru are o aromă inconfundabilă, lemnoasă și fresh, cu subtilități ce amintesc de mirosul de rășină. În munții Atlas din Maroc există păduri întinse de cedru, iar dacă ai avut vreodată ocazia să vizitezi o astfel de pădure, cu siguranță experiența olfactivă a fost una de excepție. Doar știi deja cum influențează parfumurile modul în care ne simțim și ne comportăm

Vreme de secole, foliajul acestor copaci a fost folosit pentru obținerea uleiurilor aromatice. Acest lemn frumos mirositor poate fi și ars, întrucât fumul rezultat este unul extrem de plăcut și terapeutic. În Orientul Mijlociu, lemnul de cedru este folosit pentru a da un miros plăcut camerelor, prin arderea unor mici bucăți. 

Parfumul ce are la bază lemn de cedru este considerat un parfum nobil, scump și elitist, motiv pentru care femeile care poartă arome de „oud” sunt considerate a proveni întotdeauna din familii înstărite în țările arabe. Cedrul este folosit atât de bărbați, cât și de femei, în cultura orientului, iar cei care folosesc astfel de parfumuri arăbești, din acest lemn plăcut mirositor, sunt considerați persoane rafinate. 

parfum arabesc, lemn de cedru


Tipuri de ulei esențial de cedru

Uleiul esențial de cedru este o substanță derivată din acele, frunzele, scoarța și fructele copacilor de cedru. Acest ulei esențial poate fi extras printr-o mulțime de tehnici, inclusiv distilarea cu abur, distilarea dioxidului de carbon și presarea la rece. Deși poate fi achiziționat ca atare, uleiul esențial de cedru este folosit, de asemenea, ca ingredient de bază în parfumuri și industria cosmetică. 

În parfumerie, diferite specii de lemn de cedru pot fi folosite pentru a obține arome diferite, fiecare cu propriul profil de miros unic. Descoperă în continuare dintre cele mai utilizate tipuri de lemn de cedru pentru obținerea uleiurilor esențiale!  


Lemn de cedru de Atlas, Cedrus atlantica 

Această specie de lemn de cedru este originară din Munții Atlas din Maroc și are un miros cald, lemnos și ușor dulce. Este unul dintre cele mai populare tipuri de lemn de cedru și este adesea folosit ca notă de bază în parfumuri. 


Lemn de cedru din Texas, Juniperus ashei sau J. mexicana 

Această specie este originară din Texas și are un miros ușor înțepător și picant în comparație cu alte tipuri de lemn de cedru. Este adesea folosit ca notă de vârf în parfumuri și oferă arome calde și pline de viață. 


Lemn de cedru de Virginia sau Juniperus virginiana 

Originar din America de Nord, această specie de lemn de cedru are un miros mai ascuțit, pe bază de plante, în comparație cu lemnul de cedru de Atlas. Acesta este folosit într-o mulțime de tipuri de parfumuri ca notă de mijloc sau de vârf și oferă un miros proaspăt și revigorant. 


Lemn de cedru de Siberia, Pinus sibirica  

Această specie de lemn de cedru este originară din Siberia și are un miros mai balsamic și mai rășinos în comparație cu alte tipuri de lemn de cedru. Uleiul de lemn de cedru este preferat ca notă de bază în parfumuri și oferă o aromă profundă și bogată.  

lemn de cedru de Siberia


Beneficiile uleiului esențial de cedru 

Uleiul de cedru și componentele sale au fost analizate în studii pe animale și pe oameni pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate. Componentele găsite în lemnul de cedru includ cedrină, cedrol și tujopsenă. Astfel, lemnul de cedru poate avea următoarele proprietăți [1]: 
  • antiseptice; 
  • antiinflamatoare; 
  • antispasmodice; 
  • diuretice; 
  • insecticide; 
  • antifungice. 

Arborele din care provine uleiul esențial din lemn de cedru este cel care determină compoziția acestuia, ceea ce poate influența utilitatea uleiului esențial pentru condiții specifice. Iată care sunt principalele beneficii ale utilizării uleiului esențial de lemn de cedru! 
  • Uleiul de lemn de cedru are proprietăți antibacteriene 
Cercetările de laborator indică faptul că uleiul esențial de cedru de Atlas are activitate antibiotică împotriva anumitor bacterii, așa cum este și Escherichia coli [2]. 
  • Previne căderea părului 
Alopecia este o afecțiune care determină sistemul imunitar să atace foliculii de păr, ducând la căderea părului. Lemnul de cedru este unul dintre câteva uleiuri esențiale care poate îmbunătăți creșterea părului. Un mic studiu raportat în Archives of Dermatology a indicat faptul că persoanele cu alopecie au experimentat o creștere semnificativă a părului după masaj zilnic al scalpului cu uleiuri esențiale de lemn de cedru, cimbru, rozmarin și lavandă, pentru o perioadă de șapte luni [1]. 
  • Calmează iritațiile scalpului 
Masarea scalpului cu un amestec de ulei de lemn de cedru și ulei vegetal poate ajuta, de asemenea, la reducerea și calmarea senzațiilor de mâncărime ale scalpului sau descuamare. Acest lucru îl poate face benefic pentru tratarea mătreții și a eczemelor scalpului [1]. 
  • Uleiul de lemn de cedru e benefic pentru piele 
Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antimicrobiene, uleiul de lemn de cedru poate fi benefic pentru afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea. Un studiu de caz a indicat faptul că adăugarea de ulei de cedru în tratamentele tradiționale a fost utilă pentru atenuarea și reducerea erupțiilor pielii [1]. Uleiul de lemn de cedru are beneficii și pentru alte afecțiuni ale pielii, precum reducerea aspectului cicatricilor, tratarea rănilor minore sau calmarea simptomelor eczemelor. 
  • Uleiul esențial de lemn de cedru este benefic în cazul insomniei
Atunci când este utilizat ca tratament de aromaterapie, uleiul esențial de lemn de cedru poate avea calități sedative, ceea ce îl face benefic pentru atenuarea insomniei ocazionale [1]. 
  • Reduce stresul și e benefic pentru anxietate 
Potrivit unui studiu pe animale [1], cedrolul din uleiul de cedru poate avea un efect liniștitor asupra stării de spirit, ceea ce-l face benefic pentru anxietate și reducerea stresului. 

miros parfum de cedru


Utilizări pentru uleiul esențial de cedru

Există o mulțime de modalități de a folosi uleiul esențial de cedru. Descoperă în continuare câteva dintre cele mai importante utilizări ale acestui ulei! 


Uleiul esențial de lemn de cedru ca tratament de aromaterapie 

Încearcă să inhalezi ulei esențial din lemn de cedru direct din sticluță sau să adaugi câteva picături de ulei esențial pe un prosop, pe care să-l pui sub pernă. De asemenea, poți adăuga ulei de lemn de cedru într-un odorizant profesional de parfum, care să disperseze particulele de ulei esențial în interiorul locuinței. 

Încearcă să amesteci uleiul de cedru cu alte combinații din cele mai bune uleiuri esențiale cu efect relaxant, așa cum este lavanda. 

Ulei de lemn de cedru ca parfum 

Mirosul lemnos al uleiului de cedru l-a transformat într-un ingredient popular în ape de colonie și parfumuri. Dacă dorești să utilizezi uleiul esențial de lemn de cedru ca parfum personal, poți aplica uleiul diluat în spatele urechilor sau pe încheieturi. De asemenea, poți adăuga câteva picături de ulei de cedru la parfumurile pe care le utilizezi în prezent. 

Ulei de lemn de cedru ca tratament pentru acnee

Poți utiliza uleiul de lemn de cedru ca tratament pentru acnee, precum coșurile, punctele negre sau punctele albe. Diluează uleiul, aplică-l pe piele folosind o dischetă și lasă-l să acționeze pentru 10-15 minute înainte de clătire [1]. De asemenea, poți adăuga ulei de lemn de cedru în cremele pe care le folosești zilnic. 

Alte utilizări topice ale uleiului esențial de cedru 

Uleiul de lemn de cedru poate fi amestecat cu un ulei vegetal și poate fi utilizat pentru masajul scalpului și al pielii. De asemenea, acesta poate fi adăugat în măștile faciale, scrub-uri, loțiuni și șampoane. 

Ulei de cedru pentru parfumarea locuinței 

Cu ajutorul unui difuzor de parfum profesional de cameră, uleiul de cedru poate adăuga arome unice interiorului locuinței tale. Datorită efectului relaxant și terapeutic, uleiul esențial de lemn de cedru poate fi adăugat și într-un difuzor de parfum auto profesional, dacă dorești să te bucuri de o experiență relaxantă în timpul călătoriilor cu mașina. 

De asemenea, există pe piață și odorizante de cameră cu bețișoare, ce au în compoziția sa arome de lemn de cedru, combinate cu arome florale sau citrice. 

ulei de cedru, trandafiri
Sperăm că acest articol despre istoria lemnului de cedru folosit în parfumuri ți-a oferit o imagine de ansamblu asupra acestui ingredient folosit de mii de ani în parfumerie. Am putea spune că fără lemnul de cedru, multe dintre parfumuri pur și simplu nu ar exista. Analizează și tu colecția de arome din uleiuri esențiale AromaNatural, dar și colecția de uleiuri esențiale GoodLife a magazinului nostru online și profită de toate efectele benefice pe care uleiul esențial din lemn de cedru le poate aduce asupra stării tale de bine!  

Referințe: 
  1. Whelan, Corey. “Cedarwood Essential Oil Benefits, Uses, and Precautions.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/cedarwood-essential-oil.  Published 8 Jan. 2019. Accessed 9 May 2023. 
  2. “Cedarwood Essential Oil: Benefits, Risks, and Uses.” WebMD, www.webmd.com/balance/what-to-know-about-cedarwood-essential-oil.  Reviewed 27 Nov. 2021. Accessed 9 May 2023.

Suport clienti Luni - Vineri 10.00 - 16.00 la telefon/whatsapp 0733713555 si 24/24 mail office@imker.ro. In perioadele de concedii unele servicii sunt indisponibile sau comunicarile se reiau dupa finalizarea perioadei (anuntate prin banner pe site)

0733 713 555 office@imker.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!