Ingrediente folosite în parfumuri: Care sunt cele mai populare și de unde provin acestea

Ingrediente folosite în parfumuri: Care sunt cele mai populare și de unde provin acestea
Parfumurile pot dezvălui profunzimea spiritului uman și reprezintă o formă de libertate și de etalare a individualității. Acestea sunt capabile să ofere o sursă aproape inepuizabilă de încredere și stabilitate emoțională, influențând pozitiv starea de spirit. Am abordat în articolele anterioare tema biologiei simțului mirosului, dar și cum influențează parfumurile modul în care ne simțim și ne comportăm, așa că ești deja conștient de efectele pe care le au acestea asupra stării noastre. 

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit ingrediente frumos mirositoare derivate din natură pentru a realiza parfumuri. Unele dintre aceste arome naturale și ingrediente  sunt încă folosite în procesul de fabricare a parfumului, însă pe baza unor tehnologii moderne. Ingredientele parfumurilor includ un amestec de alcool, uleiuri și alte componente aromatice. În timp ce unele ingrediente de parfum pot suna familiar, alte îți vor părea complet străine. 

Cu siguranță, nu de puține ori, citind despre parfumuri te-ai întrebat „Ce este ambra?” sau „Ce este moscul?”, dar și care sunt zecile de ingrediente folosite adesea de maeștrii parfumieri și de unde provin acestea. Descoperă în articolul următor care sunt cele mai populare ingrediente pentru parfumuri, dar și care este originea acestora! 
 

Cum se face parfumul? 

Într-un articol anterior despre istoria parfumului, îți povesteam că există dovezi ale existenței parfumurilor încă de pe vremea Egiptului Antic. Un producător de parfumuri la acea vreme distila flori, ulei și alte plante aromatice pentru obținerea unor soluții frumos mirositoare. De-a lungul evoluției, acest proces s-a modernizat. Totuși, deși acum sunt fabricate la o scară mult mai mare, procesul este asemănător celor care au produs inițial parfumurile. Oamenii folosesc de mii de ani aromele naturii, așa cum sunt florile, fructele și condimentele pentru a produce parfumuri plăcute. Pentru a-ți oferi o înțelegere a modului în care se face parfumul, îți vom prezenta câteva detalii în rândurile următoare. 

Procesul de fabricare a parfumurilor presupune colectarea ingredientelor, extragerea uleiurilor, amestecarea lor, îmbătrânirea și controlul calității. La fel cum se întâmplă și în cazul vinurilor bune, durează destul de mult timp pentru a produce un parfum bun. Ceea ce este cu adevărat deosebit este faptul că multe dintre metodele vechi de producere a parfumurilor sunt folosite și astăzi. Desigur, tehnicile și amestecurile au fost perfecționate de oamenii de știință și de parfumieri consacrați. 
 

Ingredientele utilizate pentru parfumuri 

Multe dintre parfumuri sunt produse prin extragerea uleiului parfumat din ingrediente naturale precum plante, fructe, lemne sau chiar secreții de animale. Alte resurse, precum alcoolul, gudroanele, cărbunele sau produsele petrochimice pot fi și ele utilizate în procesul de fabricație a parfumurilor. 

Pentru acele arome care nu sunt prezente în natură și care nu produc uleiuri esențiale sunt utilizate echivalente sintetice - substanțe chimice realizate în laborator pentru a imita parfumul. Multe mirosuri populare și greu de găsit pot fi încadrate în această categorie, așa că este posibil ca parfumul tău preferat să utilizeze cel puțin câteva astfel de ingrediente sintetice.

Ingredientele utilizate pentru parfumuri


Metodele de extracție ale uleiurilor aromatice 

Uleiurile aromatice sunt extrase din ingrediente naturale pentru a crea parfumurile. Ei bine, extracția uleiului esențial se poate face într-o varietate de moduri, despre care îți vom vorbi în rândurile de mai jos.
 

Extragerea solventului

Această metodă presupune introducerea plantelor în butoaie mari și acoperirea lor cu eter de petrol sau benzen. Părțile plantelor se dizolvă apoi în solventul folosit, lăsând o substanță cerată, bogată în uleiuri esențiale. Această substanță este apoi transferată în alcool etilic; uleiul se dizolvă în alcool, iar, la final, alcoolul este ars, lăsând în urmă un ulei de parfum concentrat.
 

Distilarea cu abur 

În cazul metodei de distilare cu abur, ingredientele naturale pentru parfumuri sunt plasate într-un alambic și rămân acolo până când sunt extrase. Ulterior, substanța rezultată este trecută prin tuburi, răcită și apoi lichefiată.

Presare 

Presarea reprezintă una dintre cele mai vechi modalități de extracție a parfumului, metoda fiind una destul de simplă. Acest proces, folosit adesea pentru extragerea uleiurilor din citrice, presupune presarea plantelor, fie manual, fie mecanic, până când  sunt extrase toate uleiurile aromate. 

Macerare 

Procesul de macerare presupune folosirea unor grăsimi încălzite pentru absorbția parfumului. Acestea sunt ulterior dizolvate în alcool, astfel încât să poată fi obținute uleiuri esențiale. 
 

Mixarea ingredientelor de parfum 

Procesul propriu-zis de creare a parfumului începe odată ce uleiurile esențiale au fost extrase. După ce ingredientele pentru parfumuri au fost selectate, acestea trebuie amestecate. Uleiurile esențiale sunt mixate conform unei formule predeterminate de un maestru din industria parfumeriei. 

Substanțele de natură animală sunt adesea folosite ca fixative care permit parfumurilor să se evapore lent și să persiste pentru mai mult timp. Alți agenți de fixare includ mușchii, gudronul de cărbune, rășinile sau substanțele chimice sintetice. Alcoolul și, uneori, chiar și apa sunt utilizați pentru diluarea ingredientelor din parfumuri. În fond, raportul alcool-parfum este cel care determină valoarea, dar și puterea unui parfum. Cu cât un parfum conține mai mult ulei esențial, cu atât este mai puternic. 
 

Procesul de îmbătrânire a parfumurilor 

Parfumurile de cea mai bună calitate sunt adesea lăsate „la învechit“ timp de luni sau chiar și ani de la mixarea ingredientelor care le conțin. Îmbătrânirea va permite diferitelor tipuri de parfumuri sau note să se amestece perfect. Parfumurile sunt alcătuite din note de vârf, precum și note de bază, acestea din urmă fiind cele care creează un produs durabil. 
 

Controlul calității parfumurilor 

Controlul calității este parte integrantă a procesului de producere a parfumurilor și se asigură că produsele finite nu conțin elemente dăunătoare sau nedorite. Astfel, sunt protejate atât reputația brandului, cât și sănătatea consumatorilor. 

Controlul calității parfumurilor
 

Ingrediente naturale ale parfumurilor 

Multe arome de parfumuri din uleiuri esențiale sunt produse prin extragerea acestora din ingrediente naturale. Acesta sunt, în principal, substanțe derivate din plante sau animale, dar și mirodenii, rădăcini sau rășini. Cea mai cunoscută categorie de ingrediente naturale pentru parfumuri este reprezentată, desigur, de flori. Derivatele din uleiuri esențiale de flori pot fi destul de scumpe, iar acest lucru are și o explicație. De pildă, pentru a obține un kilogram de ulei de trandafiri cultivați în Franța este nevoie de o tonă de petale ale acestor flori. Atunci când vine vorba despre flori precum iasomia sau violetele, cantitățile pot fi cu atât mai uimitoare, procesul de fabricare al parfumului fiind unul complicat. 

Din fericire, chiar și cel mai mic extract din fructe sau din flori este suficient pentru a crea parfumuri cu adevărat incredibile. Mai mult decât atât, datorită unor substanțe utilizate în prezent, așa cum sunt aldehidele, parfumurile devin mult mai expresive și pot persista mult mai mult față de cele obține pe vremuri.
 

Componente sintetice ale parfumurilor 

În prezent, există o tendință de scădere a folosirii ingredientelor naturale pentru parfumuri și o orientare mai mare către componentele sintetice (provenite din laboratoarele chimice). Acestea vin cu o serie de avantaje deloc de neglijat. Astfel, în afara faptului că, în mod evident, sunt mult mai disponibile, echivalentele sintetice au prețuri mai mici, sunt mai ușor de produs, persistă mai mult decât cele naturale, sunt mai puțin susceptibile pentru provocarea reacțiilor alergice și permit obținerea unor note de parfum originale, niciodată cunoscute anterior. 

Multe dintre companiile producătoare de parfumuri evită folosirea ingredientelor naturale pentru produsele lor din grijă față de mediu, dar și față de animale. De pildă, achiziționarea unui kilogram de mosc (un ingredient natural apreciat pentru capacitatea sa de a face parfumul mai persistent) înseamnă uciderea a peste 160 de cerbi moscați, o specie pe cale de dispariție. Această metodă este acum interzisă, așa că moscul din parfumuri este aproape întotdeauna realizat în mod sintetic. 

Componente sintetice ale parfumurilor
 

7 cele mai populare ingrediente din parfumuri 

Am promis anterior că îți vom dezvălui și care sunt cele mai populare ingrediente de parfumuri, alături de proveniența acestora. Și ne vom ține de cuvânt, căci în rândurile următoare, vei putea descoperi o selecție a celor mai apreciate esențe de parfum. Vei avea nevoie doar de un difuzor de parfum profesional, pentru a putea învălui interiorul locuinței sau al oricărui alt spațiu într-o mireasmă îmbietoare. 
 

    1. Trandafirul, în topul celor mai populare ingrediente de parfumuri 

Trandafirul este recunoscut ca regina florilor de pe întreaga planetă. Mirosul romantic, dulce, proaspăt al trandafirilor îi transformă în unele dintre cele mai populare ingrediente de parfumuri. Cultivată pretutindeni pe glob, în special în Bulgaria, Turcia, Rusia și India, Regina florilor a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri pentru prepararea uleiurilor esențiale și a parfumurilor care pot avea mirosuri lemnoase sau chiar și fructate. În gama de arome din uleiuri esențiale AromaNatural, vei găsi parfumul din uleiuri esențiale DIAMOND, în ale cărui note de mijloc se regăsește trandafirul. 


 

    2. Iasomia, printre cele mai utilizate esențe florale 

Îmbătătoare și revigorantă, iasomia încântă prin mirosul său dulce și pătrunzător. Originară din vestul Chinei și cultivată și în alte părți ale Asiei, Africii și Americii, iasomia face parte din categoria ingredientelor populare de parfumuri. Cu note ușoare atunci când este folosită în forma sa naturală și cu note fresh atunci când este sintetizată în laborator, iasomia are un miros tineresc, feminin, fiind o notă medie extrem de populară în producerea parfumurilor. În colecția de arome din uleiuri esențiale pentru Aromaterapie, vei găsi și uleiul de IASOMIE pentru parfumare și aromaterapie, cu un miros divin. 

Esenta de iasomie
 

    3. Lavanda, printre cele mai utilizate esențe de parfum

În topul celor mai populare ingrediente de parfumuri este și lavanda. Regiunea franceză Provence este renumită în special pentru câmpurile sale de lavandă, însă aceasta este cultivată și în Anglia și Bulgaria. Dulceața balsamică a acestei plante îmbogățește parfumurile de secole. Mai mult, într-un articol anterior în care îți vorbeam despre cele mai bune uleiuri esențiale cu efect relaxant, ai aflat și de faptul că lavanda stă la baza produselor indicate pentru somn, liniște, detensionare și calmare. În gama de arome din uleiuri esențiale GoodLife, vei găsi parfumul din uleiuri esențiale CHARM în a cărui compoziție lavanda se regăsește din plin. 

Esenta de lavanda
 

    4. Ambra, printre ingredientele din uleiuri esențiale pentru parfum 

Inițial, un amestec de laudanum și ambră de balenă, ambra face referire în prezent la amestecuri de rășini, lemn de pădure, miere și condimente orientale. Parfumurile cu ambră diferă în funcție de creatori, însă aroma delicată rășinoasă a ambrei oferă compoziției de parfumuri un caracter cald, oriental. Îți sugerăm să selectezi din colecția GoodLife parfumul din uleiuri esențiale OUD AMIR, cu arome de oud și ambră. 

Esenta de ambra
 

    5. Moscul, un alt ingredient popular în parfumuri 

Poate una dintre cele mai emblematice note de bază, moscul era obținut inițial din unele glande ale cerbului Musk tibetan aflat acum pe cale de dispariție. Acesta este și motivul pentru care în prezent este folosită o versiune sintetică a acestui ingredient utilizat la scară largă pentru producerea parfumurilor bogate și puternice. Achiziționând un parfum din uleiuri esențiale ROYAL, cu arome de mandarine, vanilie și mosc, vei obține arome catifelate și prețioase și note de bază persistente.  

Esenta de moscul
 

    6. Bergamota, un alt ingredient folosit adesea în parfumuri 

Bergamota, numită adesea „cea mai fină floare de citrice”, este cultivată în sudul Italiei de mai bine de 600 de ani. Din uleiul esențial de bergamotă, sunt obținute parfumuri naturale răcoritoare și revigorante, dat fiind mirosul său ascuțit. În colecția de uleiuri esențiale GoodLife, vei găsi parfumul din uleiuri esențiale ESCLEY, printre arome numărându-se bergamota, iasomia și piperul negru. 

Esenta de bergamota
 

    7. Vanilia, printre cele mai iubite ingrediente pentru parfumuri 

Vanilia este una dintre cele mai folosite esențe de parfum din toate timpurile. Având o aromă dulce, vanilia este o notă de bază în parfumurile orientale. Dacă te întrebi de unde provine aroma de vanilie, trebuie să știi că deși aceasta este cultivată în prezent în întreaga lume, este originară din Mesoamerica. Parfumurile cu esență de vanilie se numără printre cele mai populare tipuri de parfumuri. Poți alege și tu din colecția AromaNatural, parfumul din uleiuri esențiale MISTERIOSO cu arome de vanilie, trandafir și anason.   

Esenta de vanilie

Acum, că ai făcut cunoștință cu cele mai populare ingrediente folosite în această industrie, nu mai rămâne decât să analizezi colecția de parfumuri din uleiuri esențiale a magazinului IMKER și să alegi aromele preferate. Fie că dorești să creezi o atmosferă romantică acasă sau să apelezi la trucuri pentru un miros plăcut în casă, fie că vrei să te bucuri de beneficiile aromaterapiei cu uleiuri esențiale, în gamele noastre, vei găsi cele mai înmiresmate parfumuri.
 

Suport clienti Luni - Vineri 10.00 - 16.00 la telefon/whatsapp 0733713555 si 24/24 mail office@imker.ro. In perioadele de concedii unele servicii sunt indisponibile sau comunicarile se reiau dupa finalizarea perioadei (anuntate prin banner pe site)

0733 713 555 office@imker.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!