- Ce sunt uleiurile esențiale?
- Cum poți utiliza uleiurile esențiale
- Care sunt cele mai bune uleiuri esențiale cu efect relaxant
Uleiurile esențiale au devenit în ultimii ani un adevărat trend, iar părerile și informațiile sunt împărțite. Cu toate acestea, studiile arată că există într-adevăr efecte benefice pe care uleiurile le au asupra corpului și minții.
Descoperă care sunt cele mai bune uleiuri esențiale pentru relaxare, ce efecte au acestea asupra organismului, cum le poți folosi și care sunt cele mai bune combinații aromatice cu efect relaxant.
Ce sunt uleiurile esențiale?
Uleiurile esențiale sunt substanțe volatile compuse din 50 până la 100 de arome și elemente chimice, care pot avea proprietăți benefice asupra organismului dacă sunt utilizate corect. Ele trebuie alese corespunzător în funcție de problema pe care dorim să o tratăm.Există uleiuri esențiale antistres, antifungice, antiinflamatoare, antibacteriene, uleiuri esențiale pentru liniștire sau chiar unele cu proprietăți terapeutice, ce se dovedesc a fi promițătoare în combaterea sau ameliorarea anumitor simptome și boli.
Ce efecte au uleiurile esențiale asupra organismului?
Simțul olfactiv joacă un rol important în evocarea amintirilor și crearea anumitor stări și emoții. Atunci când inspiri o anumită aromă, moleculele de miros interacționează cu sistemul limbic al creierului, iar acesta, la rândul său, influențează hormonii de stres sau fericire, memoria, ritmul cardiac, respirația sau chiar tensiunea arterială.Uleiurile esențiale, fiind intense și concentrate, își fac repede drum în celulele organismului. După aproximativ 20 de minute din momentul inhalării sau al aplicării topice, compușii volatili intră în fluxul sangvin, ajungând mai apoi la creier. Astfel, un ulei esențial ne trezește atât simțurile, cât și psihicul, spiritualitatea sau emoțiile.
Cum poți utiliza uleiurile esențiale
- Inhalare directă: pune 1-2 picături de ulei în palme sau pe o batistă și inspiră adânc de câteva ori - repetă la nevoie;
- Aplicare topică: aplică uleiul pe încheieturi, tâmple, la ceafă sau în alte zone pe care le preferi și masează ușor până intră în piele;
- Intern: adaugă ulei esențial în apa de băut sau ca arome în deserturi, dar informează-te foarte bine și asigură-te că ai produse organice, certificate și sigure pentru consum;
- Aparat de odorizare: adaugă ulei esențial și difuzorul va dispersa aromele în mod constant - asa cum sunt uleiurile IMKER;
- Baie cu uleiuri: adaugă în apa din cadă sare de baie amestecată cu 10-15 picături de ulei esențial;
- Spray aromatizant: pune câteva picături de ulei esențial într-o sticlă cu apă distilată și dispozitiv de pulverizare și folosește spray-ul pentru lenjerie sau ca odorizant de cameră.
Combină uleiurile esențiale pentru un efect sporit
Dacă vrei să creezi o aromă personală sau pur și simplu vrei să beneficiezi de proprietățile mai multor uleiuri la un loc, află că nu există neapărat reguli stricte în acest sens.În general, mixurile homemade, mai ales dacă ești începător în aromaterapie, nu ar trebui să conțină mai mult de 3-4 uleiuri, iar acestea ar trebui alese în funcție de proprietățile lor comune.
Experimentarea este cheia succesului în ceea ce privește simțul olfactiv și reacțiile pe care organismul le poate avea la diferitele combinații de mirosuri. Fiecare persoană răspunde diferit la uleiurile esențiale, astfel că cea mai bună recomandare este să încerci și să lași corpul să te ghideze înspre ceea ce preferă și ceea ce te face să te simți bine.
Înainte să începi, informează-te corespunzător despre uleiurile pe care ai vrea să le folosești, citește studii în legătură cu proprietățile și cantitățile recomandate și vezi cu ce alte arome se combină într-un mod armonios.
Care sunt cele mai bune uleiuri esențiale cu efect relaxant
- Lavandă - ulei esențial pentru somn, liniște, calmare, detensionare, alinare, cu aromă florală;
- Iasomie - folosit pentru echilibrare emoțională, sentimente pozitive, detensionare, cu aromă florală;
- Mușețel - utilizat pentru calmare, alinare, încurajare, bună dispoziție, cu aromă ierbos-florală și dulce;
- Lămâie - ulei esențial pentru revigorare, energie, concentrare, stare de spirit pozitivă, cu aromă citrică;
- Bergamotă - ulei esențial pentru calmare, elevare, liniște, armonie, detensionare, optimism, energizare, cu aromă citrică;
- Portocală - folosit pentru energizare, bună dispoziție, optimism, cu aromă citrică;
- Salvie - ulei esențial pentru relaxare, liniște, echilibru, calmare, cu aromă ierboasă;
- Ylang Ylang - utilizat pentru calmare, înălțare sufletească, optimism, detensionare, liniște, relaxare, cu aromă picant florală și dulce;
- Vetiver - ulei esențial pentru liniștire, împământare, calmare, centrare, cu aromă bogată și exotic-lemnoasă;
- Petitgrain - folosit pentru calmare, relaxare, detensionare, cu aromă citric-florală proaspătă;
- Lemn de cedru - ulei esențial pentru detensionare, calmare, relaxare, echilibru, împământare, cu aromă lemnoasă;
- Lemn de santal - utilizat pentru stările de anxietate și frică, relaxare, pace interioară, centrare, echilibrare emoțională, cu aromă lemnoasă;
- Tămâie - folosit pentru calmarea iritabilității și echilibrarea emoțională, liniște, pace, concentrare, stări meditative, cu aromă oriental-lemnoasă;
- Patchouli - ulei esențial pentru stările de stres, anxietate și depresie, calmare, relaxare, cu aromă oriental-lemnoasă;
- Mușcată - folosit pentru detensionare, atenuarea nervozității, bună dispoziție, calmare, echilibru emoțional, cu aromă florală.
Care sunt cele mai bune combinații de uleiuri esențiale pentru relaxare
Dacă vrei să combini mai multe uleiuri pentru relaxare, poți mixa oricare 3-4 uleiuri esențiale din cele menționate mai sus. Totuși, dacă vrei un parfum pentru cameră gata pregătit de utilizare în difuzor, atunci poți încerca următoarele combinații:
Parfum ALEGRIA - o combinație echilibrată și ușor dulce, care induce bună dispoziție și favorizează diminuarea stărilor de agitație, stres și anxietate. Include lavandă, lămâie și patchouli pentru relaxare, alături de alte arome florale și lemnoase care îți vor oferi o stare de bine, revigorare și detensionare.
Parfum CONFESSION - o combinație dulce și intensă de arome citrice, florale și lemnoase, dintre care multe uleiuri esențiale pentru relaxare: lămâie, bergamotă, iasomie, lemn de santal, patchouli, tămâie. După o zi lungă, lasă-te purtat de miresmele orientale și pune-ți grijile într-o confesiune pe care să o dai uitării.
Parfum MARANO - cu arome orientale dulci și relaxante, de patchouli și tămâie, este ca o călătorie exotică spre sine, o meditație plăcută în care echilibrul emoțional se restabilește, grijile și anxietatea dispar, iar simțurile te poartă spre ținuturi îndepărtate și însorite.
Parfum ESCLEY - relaxare și energizare în note masculine, de bergamotă, lemn de cedru, vetiver și patchouli, cu ușoare adieri de iasomie pentru echilibrare emoțională și detensionare.
Parfum BLAVET - un cocktail pentru relaxare, energie, optimism, pace interioară și detensionare, din uleiuri citrice, iasomie, ylang ylang, lemn de cedru și lemn de santal, alături de alte arome florale și lemnoase.
Încearcă parfumurile Imker, create din cele mai bune uleiuri esențiale pentru relaxare, bună dispoziție și energie pozitivă, de proveniență organică și sigură!