Pentru că parfumul este definit ca un amalgam de arome atent îmbinate pentru a crea un miros care să încânte simțurile oricui, acesta a devenit un accesoriu indispensabil în prezent. Însă ai idee cum au apărut parfumurile și care este adevăratul lor scop? Dacă răspunsul este nu, te vom invita în cele ce urmează într-o călătorie în trecut pentru a descoperi istoria parfumului, dar și care sunt cele mai folosite esențe pentru realizarea miresmelor devenite populare în prezent. Hai să pătrundem împreună în lumea parfumurilor și esențelor îmbietoare!
Proveniența cuvântului „parfum”
Și când spunem cele mai vechi timpuri, facem referire la Mesopotamia antică și Egipt, arta preparării parfumurilor fiind ulterior preluată și rafinată de către romani și perși. Cele mai vechi parfumuri găsite vreodată au fost descoperite de către arheologi în Cipru, iar relicvele aveau aproape 4.000 de ani. O tabletă cuneiformă din Mesopotamia, veche de peste 3.000 de ani, identifică o femeie numită Tapputi ca fiind primul producător de parfumuri din istorie.
Istoria parfumului, din Antichitate până în prezent
În rândurile următoare, vom explora povestea parfumurilor în diferite momente ale istoriei, din Antichitate și până în prezent. Iată desfășurarea tumultoasă și bogată a istoriei parfumurilor!
Parfumurile în Antichitate
Asemenea egiptenilor, și romanii au folosit din plin unguente parfumate. Spectaculoasele băi romane aveau o încăpere numită „unctuarium”, loc în care se găseau vase pline cu unguente, borcane cu uleiuri parfumate și esențe în sticle de diferite mărimi, pe care aceștia le aplicau după îmbăiere. Unii romani au banat ulterior folosirea parfumurilor, din cauza opulenței lor, iar când Roma a căzut, astfel de luxuri au fost interzise. De altfel, de atunci, parfumul nu a mai fost atât de popular în Europa vreme de sute de ani.
În timp ce Europa a întors spatele parfumurilor, alte culturi s-au bucurat de ele în mod constant. De pildă, parfumurile erau în centrul ritualurilor sacre tantrice indiene, folosite în ceremonii. De asemenea, și chinezii antici infuzau multe dintre articole cu parfumuri, folosindu-le în casele lor și în lăcașurile de cult. Parfumurile orientale ale acelor vremuri se concentrau foarte mult pe ierburi și condimente, multe dintre ele fiind folosite în gastronomie sau medicină.
Parfumurile în Evul Mediu
Galii nu erau mari iubitori ai produselor parfumate, însă, cu toate acestea, ei au dezvoltat cunoștințe importante în ceea ce privește botanica și îngrijirea farmaceutică. Astfel, în Evul Mediu, parfumul ajunge să fie folosit pentru proprietățile sale medicinale. La vremea aceea, călugării cultivau diferite plante aromatice în grădinile mănăstirilor, iar levănțica, rozmarinul sau salvia erau folosite pentru prepararea unor esențe frumos mirositoare. Acestea erau utilizate apoi pentru vindecarea mai multor boli.
Mai mult, pentru a lupta împotriva pandemiei de ciumă, medicii și farmaciștii inventează diverse preparate „anticiumă” și se folosește aromaterapia. De asemenea, dafinul și rozmarinul erau arse pentru purificarea aerului. Cruciadele desfășurate între 1100 și 1290 și dezvoltarea comerțului cu Orientul deschid căi propice pentru esențe de parfumuri încă necunoscute. Între secolul X și XV, Veneția devine epicentrul parfumeriei, camforul, nucșoara, piperul și alte produse trecând prin această platformă comercială.
Astfel, mirodenii și arome exotice sunt introduse din nou în obiceiurile occidentalilor. Alături de parfumurile florale, apar arome calde și intense de chihlimbar, mosc, lemn de santal sau smirnă. Tot grație influenței arabe, apare o nouă formă de parfumerie ce permite distilarea cu alcool. Această perioadă marchează istoria parfumului și este un pas fundamental în evoluția tehnicilor de fabricare a acestor produse frumos mirositoare.
Parfumurile în perioada Renașterii
În plus, curtea regelui Louis XV era denumită „la cour parfumée” datorită faptului că parfumurile nu erau aplicate doar pe piele, ci și pe îmbrăcăminte și piesele de mobilier, înlocuind de multe ori apa și săpunul și fiind folosite în cercurile claselor sociale înalte pentru combaterea mirosurilor corporale.
Primul progres real în prepararea parfumurilor și în tehnologia de obținere a materiilor prime s-a făcut atunci când alcoolul a fost introdus ca ingredient de bază în parfumuri, crescând aportul uleiurilor esențiale la producerea acestora. Primul parfum alcoolic a fost numit „Apă de Ungaria” pentru că a fost creat pentru regina Elisabeta a Ungariei în 1370. Acest parfum a deținut vreme de cinci secole supremația în Europa.
Parfumurile în epoca modernă
Perioada dintre secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea reprezintă o perioadă de înflorire franceză a parfumeriei, căci acum apare prima apă florală autentică - apa de flori de portocal, Apă de Neroli. Tot în această perioadă, apare și „apa de colonie”, folosită de Napoleon. În secolul al XVIII-lea, la Grace, începe prelucrarea uleiurilor volatile prin distilarea plantelor cultivate. Sudul Franței devine acum centrul culturilor florale pentru parfumuri.
Anul 1882 este cel în care primul odorant de sinteză este introdus într-o formulă de parfum. Din acest moment, interesul industriei chimice pentru odorizantele sintetice crește, domeniul parfumurilor cunoscând o dezvoltare fără egal. Apare și extracția cu solvenți volatili ceea ce face posibilă obținerea diferitelor materii prime naturale ce înmulțesc posibilitățile creative pentru parfumieri.
Apar familii olfactive noi și abstracte, precum cele orientale. Parfumeria a devenit astfel un fenomen industrial în toată Europa și secolul al XIX-lea a marcat un punct semnificativ în istoria parfumului, între progresul tehnic și credința populară. Această epocă a văzut nașterea industriei moderne a parfumurilor, foarte asemănătoare cu ceea ce cunoaștem astăzi.
În secolul XX, apare și termenul de aromaterapie ale cărei baze se regăsesc acum sute de ani, chinezii fiind primii care au folosit plantele aromatice în scopul îmbunătățirii stării fizice și psihice. Noțiunea de uleiuri esențiale era cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, numai în Biblie fiind menționate circa 33 de uleiuri esențiale. În prezent aromele de uleiuri esențiale au o popularitate din ce în ce mai mare, producătorii fiind conștienți de cum influențează parfumurile modul în care ne simțim și ne comportăm.
Cele mai populare esențe de parfumuri
Fie că vorbim despre notele de vârf, notele de mijloc sau notele de bază, am alcătuit în rândurile următoare o listă cu cele mai populare esențe de parfumuri din toate timpurile.
1. Bergamotă
2. Lămâie
Foarte populară datorită mirosului său vibrant, esența de lămâie este adesea folosită pentru crearea parfumurilor din uleiuri esențiale. Lămâia provine din Orientul Mijlociu și a fost adusă în Spania și Africa în perioada Evului Mediu. Mirosul proaspăt și fresh de lămâie este folosit adesea ca notă de vârf, datorită impresiei puternice. În gama de uleiuri pentru aromaterapie, vei găsi uleiul de lămâie pentru parfumare și aromaterapie care crește puterea de concentrare și buna dispoziție.
3. Mandarină
4. Trandafir
5. Iasomie
Un astfel de ulei cu efect relaxant este și uleiul de iasomie pentru parfumare și aromaterapie, cu un miros plăcut și o aromă a stării de bine și a confortului.
6. Ylang-ylang
7. Patchouli
8. Vanilie
Vanilia este una dintre cele mai folosite esențe din toate timpurile, având un loc de cinste în istoria parfumului. Cu o aromă dulce și reconfortantă, vanilia este o notă de bază în familia de parfumuri orientale. Deși vanilia este cultivată în prezent în întreaga lume, ea provine din Mesoamerica. Parfumurile pe bază de vanilie se numără printre cele mai populare tipuri de parfumuri. Din colecția IMKER GoodLife, poți selecta parfumul din uleiuri esențiale NAPA, cu esență de vanilie, mosc și ienupăr.
9. Lemn de santal
Un fapt interesant este că SHUMUKH, cel mai scump parfum din lume, evidențiază note de lemn de santal, alături de chihlimbar, lemn de agar indian, mosc, trandafir turcesc, patchouli, ylang-ylang și tămâie, toate ingrediente rare și de cea mai bună calitate.
10. Mosc
Acum că te-ai plimbat prin mai mult decât interesanta istorie a parfumurilor și ai descoperit cele mai folosite esențe și modurile prin care acestea au marcat evoluția parfumurilor, cu siguranță, ai ajuns la concluzia că biologia simțului mirosului a fost experimentată încă din cele mai vechi timpuri, de la începuturile omenirii. Și cum este de înțeles fascinația pentru esențe şi frumos, magazinul online IMKER te așteaptă cu parfumuri deosebite din uleiuri esențiale, dar și cu difuzoare de parfum profesionale gata să-ți transforme locuința într-un loc înmiresmat!