Parfumul nu mai miroase la fel ca la inceput? Iata cauzele si ce poti sa faci

Parfumul nu mai miroase la fel ca la inceput? Iata cauzele si ce poti sa faci
Îți plac parfumurie IMKER si îți dorești să te bucuri de aromele lor cât mai mult timp și la aceeasi intensitate la care le-ai descoperit prima dată și te-au cucerit. Dar, dupa un timp, poate observi ca nu mai simți aroma preferată la fel și începi să te întrebi ce se întamplă. Majoritatea oamenilor care se confruntă cu această problemă în primul rând, îi acuză pe producători că au schimbat ceva în compoziție, ceea ce ar fi afectat persistența parfumului. În al doilea rând, încep să crească dozajul, încercând să obțină același efect. Așa cum se întâmplă cu orice toleranță, efectul va fi tocmai opusul: ne adaptăm chiar mai rapid la o expunere mai mare.

Dar, în primul rând de ce nu mai simțim la fel parfumul?

Înainte de a afla ce putem face, hai să înțelegem ce se întâmplă de fapt.

simtul mirosului
Sursa foto: fragrantica.com

Asa cum am mai scris in seria de articole despre Biologia mirosului, simțul mirosului este pentru modul nostru de funcționare ca specie ceva rudimentar, nu foarte important. Asociem mirosurile mai mult cu plăcerea estetică decât cu o chestiune de viață și de moarte. Desi trăim într-o societate în care nu mai este neaparat siguranța pe primul loc, creierul nostru nu s-a reconstruit încă conform standardelor evoluției: pentru el, cea mai importantă sarcină este să ne notifice despre situațiile critice.


Ne acumulăm experiența olfactivă pe tot parcursul vieții, sortând mirosurile în „plăcute” și „neplăcute” (se crede că majoritatea mirosurilor sunt inițial lipsite de o conotație emoțională specifică pentru o persoană, și învățăm că portocala este plăcută și varza stricată nu este), construindu-ne propria structură de preferințe și asocieri. Când rezolvăm o problemă pur practică, creierul nostru este mai dispus să „observe” mirosurile neplăcute care semnalează pericol, ceva ciudat și neobișnuit, care poate fi, de asemenea, potențial periculos, și mirosurile asociate cu alimentele, deoarece și acestea sunt esențiale pentru noi. Desigur, vom observa imediat și mirosul plăcut al unei flori și îi vom acorda atenție inițial, dar destul de curând creierul nostru își va schimba atenția către ceva mai important din punct de vedere al supraviețuirii.

Ceva similar se întâmplă și cu parfumurile pe care le folosim. La început, ne obișnuim cu o nouă combinație, o explorăm, sesizăm detaliile, căutăm analogii. În timpul unei astfel de „luni de miere” cu parfumul, dacă este suficient de interesant și neobișnuit, ne bucurăm și îl studiem de fiecare dată când prindem urma propriului nostru parfum. Dar, în timp, când am învățat totul despre parfum și ne-am obișnuit cu el, creierul nostru sortează mirosul ca fiind nepericulos și îl ignoră, trecând la altceva.

Acest fenomen de insensibilitate temporară la miros este de obicei numit oboseală olfactivă sau adaptare la miros: după expunerea constantă la parfumuri, pierdem temporar aproape complet capacitatea de a simți mirosurile. Atunci este necesar să ne relaxăm și să ne aerisim. Amintește-ți cum, atunci când intrăm într-un restaurant, inițial simțim un miros puternic de mâncare, dar curând ne obișnuim cu el și practic nu-l mai observăm. Astfel, sistemul nostru nervos se protejează de supraîncărcare, permițându-ne să ne concentrăm asupra altor stimuli, mai importanți și informativi. Imaginează-ți că ai asculta melodia preferată la nesfârșit: la un moment dat, senzația de plăcere s-ar transforma în haos.

Sigur, parfumierii pot crea compozitii parfumate in care să existe ceva aspru, un truc neobișnuit, un "pietricel în pantof" care va atrage atenția, cum ar fi moscul, lemnul de oud, ambra in anumite concentrații. De exemplu OUD Amir este un parfum oriental, tare, intens, care stimulează simțurile. Insă, astfel de compoziții sunt destul de dure si multe dintre ele pot provoca emoții contradictorii, așa preocuparea este sa folosim parfumuri cu mirosuri placute care sa ne relaxeze si sa ne faca viata mai placuta, nu doar sa atraga atentia constant. Parfumurile „liniștite” sunt minunate, dar există un mare risc in functie de cat de mult le folosim sa ne adaptam la ele. 


Fiecare dintre noi are tolerante diferite si e inconjurat de parfumuri din toate directiile. Trăim într-o lume în care totul miroase: cosmetice, produse chimice de uz casnic, spații comerciale, stilouri, creioane și autocolante. De fiecare dată, pentru a trece de sistemul nostru de securitate, avem nevoie de iritanți tot mai agresivi. Acest lucru poate fi o glumă crudă, prea multe mirosuri supraîncarcă capacitățile noastre fiziologice, iar mirosurile "se estompează" și încetează să provoace emoții.

stimuli parfum
Sursa foto: fragrantica.com

Care sunt soluțiile?

Si atunci, care ar putea fi solutiile să nu mai avem problema că nu mai simțim la fel parfumul?

mirosuri arome parfum

Sursa foto: fragrantica.com

1. Schimbă aroma de parfum, alternează aromele: noua aromă devine o noutate pentru creier si va deveni și o nouă experiență, care va aduce noi senzații perceptibile de creier. După o perioadă poți reveni la vechea aromă preferată și o vei simți din nou la intensitatea initială.

2. Testează niveluri diferite de difuzare:  difuzoarele de parfum profesionale IMKER au posibilitatea de setare a nivelurilor de difuzare, ceea ce înseamnă că aparatul va difuza intermitent, la intervale mai rare sau mai dese în funcție de nivelul setat. Aceasta tocmai pentru a lasa creierul sa se relaxeze în perioadele de pauză și a detecta din nou parfumul ca noutate când este difuzat. Dacă obișnuiesti să folosești parfumul pe un nivel mare, poți să îl setezi o perioadă pe un nivel mai mic. Poate fi contraintuitiv, dar ajuta la recalibrarea simțurilor printr-o pauză mai lungă.


3. Detoxul olfactiv: ia pauze temporare de la parfum. Organizarea unor „zile neutre” de detoxifiere de parfum poate fi poate singura modalitate de a regăsi din nou senzațiile pe care parfumul preferat le creează. Vei descoperi că luarea unor astfel de pauze regulate este esențială pentru a menține simțurile proaspete și pentru a evita supraîncărcarea senzorială.

În timpul acestor „zile curate”, evită complet parfumurile și produsele parfumate și încearcă să te concentrezi pe a folosi produse non-parfumate. În plus, caută mediile în care mirosurile artificiale sunt reduse sau absente, precum plimbările în natură sau în spații interioare bine ventilate.

În timpul acestor pauze, vei observa că simțurile se recalibrează și devin mai sensibile la aromele din jur. Te bucuri de o mai mare claritate olfactivă și de o apreciere mai profundă a mirosurilor atunci când revii la utilizarea parfumurilor.

4. Pentru aparatele de casa, iarna poate interveni fenomenul caldurii. De asemenea, ferestrele stau mai putin deschise ceea ce ingreuneaza dispersia particulelor si pare ca nu se mai simte la fel. In spatiile in care este instalat aer conditionat (de genul magazinelor sau spatiilor de afaceri), indiferent de anotimp, acest fenomen nu apare. De aceea e important ca, acasa, sa aerisiti mai des, chiar daca e sezon rece. Si poti seta difuzarea la un nivel mai mare.

5. Curăță aparatul. Nu in ultimul rand, poti face o curatare de intretinere a aparatului pentru a dizolva eventualele depuneri pe interior si eliberarea sitei de protectie. Este un proces normal care se poate face punand spirt in sticluta rezervor (in loc de parfum) si lasand sa difuzeze 24-48 de ore. In acest fel, se vor elibera particulele complet, fara sa fie obturate.

Poți să apelezi la serviciul clienți la 0733713555 sau email office@imker.ro de fiecare dată când ai o problemă specifică și ne bucurăm să ajutăm. 


Imagine
de Victoria de la Pixabay

 

Te-ar putea interesa

  • S R

    Sorin Rosca

    quot Foarte mulțumit de achiziție, aparatul de foarte bună calitate, iar varietatea de arome este foarte mare. Nu exista termen de comparație cu ce există pe piață la ora actuala in domeniu. Recomand tuturor!
  • M O

    Mateescu Oana

    quot Experienta extrem de placuta. Un aparat care nu trebuie sa lipseasca din nici o casa. Aromele sunt naturale si miros ametitor de bine. Intre timp am achizitionat si aparatul pentru autoturism si de atunci in masina am mereu un miros proaspat chiar daca sunt fumatoare. Recomand calduros!
  • M B

    M Buru

    quot După mai mult de 6 luni de folosință a difuzorului profesional auto IMKER È™i de colaborare cu IMKER pot afirma că nu regret pasul făcut. Nota 10 pentru produs È™i pentru normalitatea de care au dat dovadă membrii echipei IMKER, atunci cand am apelat la ei solicitându-le detalii.
    Pot spune că am devenit “dependent”, aparatul îÈ™i atinge scopul cu brio combinat cu oferta variată de odorizante IMKER, acesta oferindu-mi stare de bine pe timpul unei călătorii.

Suport clienti Luni - Vineri 10.00 - 16.00 la telefon/whatsapp 0733713555 si 24/24 mail office@imker.ro. In perioadele de concedii unele servicii sunt indisponibile sau comunicarile se reiau dupa finalizarea perioadei (anuntate prin banner pe site)

0733 713 555 office@imker.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!