În articolul de astăzi, vom continua cu explorarea esențelor de parfum și vom face o clasificare a parfumurilor în funcție de concentrație. Citește-l și, la finalul articolului, vei ști exact cum poți alege cele mai persistente parfumuri. Concentrațiile de parfum joacă un rol important în identitatea parfumurilor, dar și în nivelul de persistență al acestora. De aceea, vom acoperi în rândurile următoare, toate tipurile de concentrații de parfum și te vom ajuta să înțelegi ce vei obține în urma achiziționării unui nou parfum. Hai cu noi într-o călătorie care te va face să te gândești la un miros frumos și află ce trebuie să știi despre clasificarea parfumurilor!
Ce reprezintă concentrația unui parfum?
Cu variațiile aparent infinite de parfumuri disponibile în prezent, este de înțeles că oamenii pot deveni confuzi cu nivelurile de concentrație ale acestora. Concentrația unui parfum se referă la puterea sau la persistența acestuia. Cu cât concentrația este mai mare, cu atât parfumul este mai pur, prin urmare, conține o cantitate mai mare de uleiuri aromate și mai puțin alcool. Implicit, cu cât concentrația de uleiuri de parfum este mai mare, cu atât este mai mare și persistența parfumului pe pielea purtătorului. Astfel, în lumea parfumurilor, există o împărțire clară care ne indică dacă ne vom bucura de un parfum timp de ore întregi sau doar pentru câteva momente. Și exact despre această clasificare a parfumurilor urmează să-ți vorbim în rândurile următoare!
Clasificarea parfumurilor în funcție de concentrație
Parfum, apă de parfum, apă de toaletă, apă de colonie, aceștia sunt cu siguranță termeni care-ți sunt cunoscuți. Poți, însă, să înțelegi sensul lor corect și diferențele dintre diferitele tipuri de parfumuri? Această clasificare determină proporția compoziției unui parfum, cu alte cuvinte conținutul de componente aromatice într-o cantitate de alcool concentrat. Clasificarea parfumurilor este un mod excelent de a descrie puterea acestora, respectiv durata lor de viață, iar în rândurile următoare, vei putea analiza clasificarea parfumurilor în funcție de concentrație. Un lucru este cert: cu cât parfumul are o concentrație mai mare, cu atât va fi mai persistent.
Extractul de parfum (P)
Te întrebi ce înseamnă extract de parfum? Extractul de parfum sau parfumul în forma sa pură este de departe cel mai persistent dintre parfumuri. Acesta prezintă o concentrație de până la 35-40%, are un aspect dens și o consistență mai uleioasă față de celelalte tipuri de parfumuri. Acest lucru se datorează și cantității mici de alcool pe care o are în compoziție. Atunci când este aplicat, extractul de parfum se poate menține pe piele până la 24 de ore. Tocmai din aceste considerente, extractul de parfum are un preț mai ridicat și este disponibil în sticluțe care nu depășesc 30 de ml. În plus, nu toate brandurile de parfumuri existente pe piață prezintă și varianta extractului de parfum.
Apa de parfum (EdP)
Clasificarea parfumurilor în funcție de concentrație continuă cu apa de parfum sau EdP (Eau de Parfum), așa cum apare prescurtarea pe sticluțe. Ce este apa de parfum? Mai slabă decât extractul de parfum, însă totuși persistentă, apa de parfum poate dura până la 12 ore pe piele sau pe haine, în funcție de marcă.
Apa de toaletă (EdT)
Poate una dintre cele mai populare variante ale parfumurilor de pe piață, de la branduri cunoscute, este apa de toaletă, prescurtată EdT (Eau de Toilette). Principalul motiv al popularității este prețul accesibil și faptul că toate mărcile mari din industria parfumurilor o produc. Apa de toaletă are o concentrație de uleiuri parfumate între 4% și 8%, fiind mai slabă ca intensitate decât apa de parfum. Mirosul apei de toaletă persistă până la patru sau cinci ore, așa că atunci când te întrebi dacă să alegi apă de parfum sau apă de toaletă, trebuie să ții cont de persistența fiecăruia.
Apa de colonie (EdC)
În industria parfumurilor, există și apă de colonie, cunoscută și sub denumirea abreviată EdC (Eau de Cologne). Ce este, însă, apa de colonie? Acest tip de parfum se numără printre cele mai puțin concentrate tipuri de parfumuri, având o concentrație de uleiuri esențiale între 3% și 5%. Apa de colonie are cea mai mare cantitate de alcool, acesta fiind și motivul pentru care persistența sa nu este mai mare de trei ore. Dacă ar fi să facem o diferențiere de tipul „apă de colonie vs. apă de parfum”, cu siguranță, poți ști încă de pe acum care dintre acestea reprezintă unul dintre cele mai persistente parfumuri. Desigur, prețurile sunt în favoarea apei de colonie, însă persistența va fi întotdeauna asociată cu apa de parfum.
Apa de toaletă Fraîche
Cel mai mic procent de substanțe aromatice se regăsește în tipurile de parfumuri etichetate Eau Fraîche. În acest caz, conținutul de uleiuri esențiale este, de regulă, mai mic de 3% și în această categorie pot fi regăsite parfumuri ușoare, ideale pentru activitățile din casă. E drept, și apa de toaletă Fraîche oferă o senzație de prospețime, însă parfumul cu siguranță nu va fi unul de lungă durată.
Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
Clasificarea parfumurilor în funcție de concentrație te poate ajuta să faci ușor cele mai evidente diferențieri între apa de toaletă și apa de parfum. Termenii EdT și EdP oferă indicii importante în ceea ce privește intensitatea, longevitatea, dar și prețul parfumului pe care îl alegi. Principala diferență dintre apa de parfum și apa de toaletă ține de concentrația esenței. Cu alte cuvinte, EdP este un parfum mult mai puternic decât EdT, întrucât concentrația de esențe aromatice prezente în formula sa este mai mare decât concentrația de alcool care, alături de apă, definitivează formula parfumului. De asemenea, poate fi resimțită și o diferență din punct de vedere al aromei între cele două tipuri de parfumuri, căci alcoolul influențează într-o mare măsură felul în care percepem mirosul unui parfum.
Într-un articol anterior în care îți vorbeam despre tipurile de parfumuri și modul în care alegem parfumurile în funcție de note, îți spuneam că notele de vârf sunt cele dominante. Întrucât apa de toaletă conține o doză mică de uleiuri aromate, mirosul acesteia se estompează după doar câteva ore. Notele de vârf ale apei de toaletă pot fi resimțite ca intense imediat după aplicare, însă conținutul mare de alcool va evapora destul de repede mirosul de parfum.
De cealaltă parte, apa de parfum durează mult mai mult. Spre deosebire de apa de toaletă, atunci când notele de vârf ale apei de parfum se diminuează, sunt înlocuite de notele de mijloc, urmate de notele de bază, calde și persistente, de cele mai multe ori dulci sau lemnoase. Întrucât este mult mai sofisticată și mai intensă, apa de parfum devine opțiunea ideală din punct de vedere al concentrației.
Alte tipuri de parfumuri cu diferite concentrații
Pe lângă extractul de parfum, apa de parfum, apa de toaletă, apa de colonie sau apa de toaletă Fraîche, există și alte tipuri de produse frumos mirositoare. Te invităm să le descoperi în rândurile următoare!
-
Ulei parfumat
-
Spray de corp
-
Eau de Soin
-
Deodorant
-
Parfumuri de interior
-
Parfumuri auto
Cum să alegi un parfum care să persiste?
Așa cum probabil știai deja, parfumurile sunt compuse din trei elemente de bază - apă, alcool și ingrediente aromatice. Proporția acestor elemente va determina puterea parfumului, durabilitatea acestuia, dar și prețul său, în egală măsură. Astfel, dacă dorești să alegi un parfum care să persiste, este indicat să citești cu atenție ambalajul produsului, căci acesta indică despre ce tip de parfum este vorba. Puterea parfumului, respectiv cât timp îl vei simți atât tu, cât și cei din jur, este determinată de raportul dintre componentele acestuia.În ceea ce privește parfumurile corporale, am povestit deja că, de departe, cele mai persistente sunt extractul de parfum și apa de parfum. În cazul parfumurilor pentru locuință, IMKER îți recomandă să alegi arome de uleiuri esențiale din colecția AromaNatural sau din colecția GoodLife. Cu ajutorul lor, vei crea o atmosferă incredibilă și de lungă durată în locuința și mașina ta sau în orice alte spații în care îți petreci timpul.
Parfumurile, deși pot avea același miros, diferă destul de mult în funcție de concentrație, lucru care determină persistența pe piele, pe haine sau în mediul ambiant. Sperăm ca această clasificare a parfumurilor în funcție de concentrație te-a ajutat să înțelegi care sunt cele mai persistente și să reușești să faci diferența între parfumurile care persistă și cele a căror longevitate nu este cea la care te-ai fi gândit. Promitem, însă, că parfumurile din uleiuri esențiale din magazinul IMKER te vor cuceri iremediabil și te vei putea bucura pe deplin de farmecul lor!