Amenajarea și decorarea unui centru SPA: Sfaturi și recomandări utile

Amenajarea și decorarea unui centru SPA: Sfaturi și recomandări utile
Centrele SPA oferă momente de calitate celor care doresc să petreacă ore bune la relaxare, saună și masaj. Pe lângă serviciile medicale sau de terapie propriu-zisă, ambientul joacă un rol esențial în crearea atmosferei potrivite. De aceea, fiecare element implicat în amenajare, de la modul în care este gândit și compartimentat spațiul până la aromele ambientale utilizate, trebuie gândit în așa fel încât să ofere clienților experiențe senzoriale complete.

Din rândurile de mai jos, vei afla câteva recomandări și sfaturi utile de care să ții cont dacă ai în vedere amenajarea unui astfel de centru wellness. 

Cuprins

Importanța ambientului potrivit într-un centru SPA
Mobilierul și finisajele din centrul Wellness
Alegerea și definirea zonelor verzi
Compartimentarea corectă
Detalii care îmbunătățesc experiența clienților
Ce beneficii au mirosurile frumoase în centrele SPA?
3 mirosuri frumoase pe care să le folosești în centrul wellness
 

Importanța ambientului potrivit într-un centru SPA

Cererea de servicii wellness este tot mai mare în rândul consumatorilor de la noi din țară datorită beneficiilor oferite. Într-un centru SPA, te poți bucura de câteva ore departe de zgomotul și agitația urbană, și poți beneficia de servicii de saună, masaj, terapii faciale sau de remodelare corporală, zone de relaxare, piscină, eventual servicii medicale.

Ambientul este esențial pentru astfel de experiențe wellness care pun accent pe relaxarea simțurilor și a corpului. Stimularea tactilă, dar și cea olfactivă sau auditivă sunt detalii care au un rol esențial în a crea atmosfera potrivită pentru clienți. Cadrul general, dar și muzica ambientală atent aleasă sau miresmele potrivite sunt accentele care induc starea de relaxare, confort sau de energizare dorite și pot să influențeze starea de spirit a celor care caută astfel de servicii. 

De aceea, toate aceste amănunte trebuie să fie în concordanță cu amenajarea locației respective, dar și cu mesajul general pe care dorești să îl transmiți prin intermediul ei și al serviciilor oferite. Cele mai importante criterii se referă la compartimentarea corectă, mobilierul și finisajele potrivite, precum și la definirea zonelor verzi și alegerea parfumului ambiental. Toate acestea conduc la personalizarea spațiului în funcție de specificul afacerii, dar și la o experiență senzorială și olfactivă completă pentru client.

Ambientul potrivit dintr-un centru spa
 

Mobilierul și finisajele din centrul Wellness

Amenajarea unui centru wellness este un proces complex care trebuie să aibă în vedere, în primul rând, tipul de terapie pe care îl propui, dar și locația în sine. Indiferent dacă propui de exemplu doar servicii de saună, masaj și relaxare, sau ai posibilitatea de a include și servicii medicale de recuperare, ori poți chiar profita de anumite avantaje pe care le oferă zona în care te afli (de pildă, dacă ești în apropierea unor izvoare termale), mobilierul și finisajele alese trebuie să inducă ideea de confort fizic și psihic.

Din acest punct de vedere, materialele de inspirație naturală, precum lemnul sau piatra, sunt cele mai indicate pentru a induce ideea apropierii de natură și a stării de bine. Materialele compozite sunt și ele practice datorită calităților pe care le oferă din punct de vedere al durabilității și al rezistenței la umiditate și curățare frecventă. Pe lângă acestea, este important să alegi paleta cromatică potrivită și parfumuri verzi cu miros fresh pentru a revigora atmosfera.

Mobilierul și finisajele din centrul Wellness
 

Alegerea și definirea zonelor verzi

Configurarea spațiului este și ea la fel de importantă pentru a completa serviciile pe care le oferi prin intermediul centrului SPA. Clienții caută mai ales senzația de confort și relaxare, de aceea, indiferent de stilul de design al wellnessului, câteva zone verzi trebuie să-și găsească locul în amenajare. 

Indiferent dacă ai în vedere un SPA de lux, cu finisaje premium, unul în stil minimalist sau cu influențe orientale, este bine să ai în vedere câteva spații în care natura să își găsească locul chiar din etapa de proiectare. Astfel, acestea pot exista fie în spațiile destinate încăperilor de terapie, fie pe culoarele de acces dintr-o regiune în alta.
 

Compartimentarea corectă

Compartimentarea corectă a spațiului trebuie să aibă în vedere posibilitatea de a crea culoare de trecere facile și fluxuri imediate între porțiunile curate și cele murdare. De asemenea, este important ca spațiile unde se practică diferite proceduri medicale, terapii sau masaje, ori cele umede - saună sau piscine, să nu se intersecteze cu zonele de birouri. 

Indiferent dacă centrul SPA este integrat în interiorul unui hotel sau este amenajat separat, este bine ca umiditatea, dar și aromele folosite la procedurile de terapie să nu interfereze sau să deranjeze activitățile administrative.

Terasa la spa
 

Detalii care îmbunătățesc experiența clienților

Există și alte detalii care contribuie la atmosfera potrivită pentru un client sau un grup de persoane care apelează la metodele de terapie dintr-un centru SPA. Iată care sunt cele mai importante:
 
  • Stimulare olfactivă

Mirosurile au un puternic impact asupra simțurilor așa că nu este de mirare că specialiștii în marketing au creat deja ceea ce se numește Scent Marketing. Aceasta este știința care studiază felul în care utilizarea diferitelor arome poate îmbunătăți imaginea unui brand și prin care se creează strategii care pot crește în acest fel vânzările mărcii respective. Citește aici mai multe despre cum îți poate ajuta această știință afacerea pentru a o face mai vizibilă pe piață și a atrage și fideliza clienții.
 
  • Stimulare auditivă

Stimularea auditivă are și ea rolul de a completa experiența senzorială pe care o oferi clienților, de aceea, muzica aleasă ca fond ambiental este esențială. Te pot ajuta în acest sens ritmurile relaxante, de meditație sau terapie, cu influențe indie sau orientale.
 
  • Stimulare tactilă

Stimularea clienților prin intermediul simțurilor se referă la toate modalitățile prin care aceștia pot obține senzații plăcute la atingere; de aceea, alegerea materialelor folosite în design, dar și a accesoriilor este esențială. Este bine să investești încă de la început în finisaje și texturi de calitate atât pentru elementele componente ale mobilierului și pereților cât și pentru materialele folosite la halate, prosoape, săpunuri, geluri de duș, uleiuri esențiale pentru masaj, odorizante profesionale pentru parfumarea încăperilor etc. 
 
  • Stimulare gustativă

O altă metodă de conectare cu clienții este cea prin intermediul simțurilor gustative. De aceea, este bine să ai în vedere încă din faza de proiectare și design câteva zone de bar sau de relaxare unde clienții pot mânca dulciuri sau pot bea un suc energizant cu lămâie.

Stimulare gustativă
 

Ce beneficii au mirosurile frumoase în centrele SPA?

 
  • Induc starea de relaxare profundă

În funcție de tipul de aromă folosită, uleiurile esențiale din aromaterapie pot aduce o mulțime de beneficii pentru creier și simțuri. De exemplu, ele pot induce o stare de relaxare profundă, ajutând la eliminarea stresului, a anxietății dar și a tensiunilor din corp, fiind astfel benefice pentru ședințele de masaj și implicit pentru cei care vizitează un centru SPA.
 
  • Cresc nivelul de energie

Anumite arome au efect energizant așa că nu trebuie să lipsească dintr-un centru wellness pentru a fi la îndemâna celor care caută să-și crească nivelul de energie din corp pe parcursul zilei. 
 
  • Stimularea imunității

Anumite uleiuri esențiale au proprietăți antimicrobiene și pot fi utilizate în ședințele de masaj pentru a contribui preventiv la apărarea organismului.

Cuplul la spa
 

3 mirosuri frumoase pe care să le folosești în centrul wellness 

Iată câteva miresme pe care le găsești la noi pe site în colecția nouă de arome de uleiuri esențiale Goodlife, ideale pentru centrele SPA - wellness:
  • Lemnul de santal, asemănător cu mireasma de lavandă, are efect relaxant și poate induce o stare de bine indiferent dacă este folosit în sălile de saună, masaj sau pe holuri;
  • Iasomia, pe lângă aroma sa plăcută și reconfortantă, are efect de purificare a aerului și contribuie la crearea unui mediu ambiental plăcut;
  • Mireasma de ceai verde și proaspăt, împreună cu un masaj asiatic, sunt ca o adevărată călătorie către sine și către pacea interioară.
În concluzie, toate aceste detalii au rolul de a crea o adevărată experiență senzorială pentru toate cele cinci simțuri. Din acest motiv, fiecare amănunt începând de la faza de proiectare a designului la alegerea aromelor potrivite are un rol esențial. Din ghidul nostru anterior, poți afla mai multe despre importanța parfumului ambiental într-un centru SPA, în hoteluri, spații de birouri sau alte clădiri civile, astfel încât să faci alegerile ideale în acest sens.
 

Suport clienti Luni - Vineri 10.00 - 16.00 la telefon/whatsapp 0733713555 si 24/24 mail office@imker.ro. In perioadele de concedii unele servicii sunt indisponibile sau comunicarile se reiau dupa finalizarea perioadei (anuntate prin banner pe site)

0733 713 555 office@imker.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!