Puterea vindecatoare a copacilor. Shinrin-yoku, metoda japoneza pentru o viata lunga si fericita (1)

Puterea vindecatoare a copacilor. Shinrin-yoku, metoda japoneza pentru o viata lunga si fericita (1)
In japoneza, shinrin inseamna "padure", iar yoku inseamna "baie". Asa ca shinrin-yoku inseamna imbaierea in atmosfera padurii sau asimilarea padurii prin simturile noastre. Aici nu este vorba de exercitii fizice, drumetie sau jogging. Este vorba de a fi pur si simplu in natura, de a te conecta cu ea prin simturile vazului, auzului, mirosului, gustului, pipaitului" - Dr. Qing Li.

Am selectat o serie informatii pretioase din cartea Dr. Qing Li care este profesor asociat la Nippon Medical School din Tokyo si unul dintre cei mai apreciati experti din lume in shinrin-yoku. Dr. Qing Li demonstreaza in cartea sa "Padurea care vindeca - Shinrin-yoku - Metoda japoneza pentru o viata luna si fericita" ca imbaierea in padure reduce stresul, anxietatea, depresia, imbunatateste calitatea somnului, creste energia, creativitatea si concentrarea, intareste sistemul imuntar, amelioreaza sanatatea cardiovasculara si metabolica si produce efecte calmante pe plan psihologic.


La ce ajuta imbaierea in padure?

Peste tot, pe cuprinsul lumii, mai multi oameni traiesc la oras decat la tara. Oficial, din anul 2000  am devenit o specie urbana, iar pana in 2050, se estimeaza ca 75% din populatia lumii (aprox 9 miliarde) va locui la oras.

De asemenea, suntem tot mai mult o specie de interior. Conform Agentiei de Protectie a Mediului din Statele Unite, americanul de rand isi petrece 93% din timp in interior, din care 6% in masina. Asta face ca numai jumatate de zi pe saptamana sa fie petrecuta in aer liber. Europenii nu stau mai bine, petrecand 90% din timp in spatiu inchis. 

Orasele sunt locuri minunate, pline de emotie, energie si oportunitati. Dar traiul intr-un oras este stresant, iar cu cat suntem mai stresati, cu atat ne imbolnavim mai tare. Organizatia Mondiala a Sanatatii numeste stresul epidemia secolului XXI, iar gasirea cailor de tinere in frau a stresulului este o provocare extrem de importanta pentru viitor.

Vestea buna este ca si timpul scurt petrecut in natura poate sa aiba impact asupra sanatii noastre. O baie in padure de doua ore te va ajuta sa te deconectezi de la tehnologie si sa incetinesti ritmul. Te va aduce in momentul prezent si te va destinde. 

copac mana atingere pin padure

Photo by Paul Rysz on Unsplash

Cand te conectezi la natura cu toate cele cinci simturi, incepi sa profiti de multiplele beneficii pe care le ofera natura. Exista in prezent mai multe informatii care dovedesc ca shinrin-yoku (imbaierea in padure) poate:
- reduce tensiunea arteriala;
- diminua starea de stres si induce starea de relaxare;
- imbunatati santatea la nivel cardiovascular si metabolic;
- scadea glicemia;
- imbunatati concentrarea si memoria;
- inlatura depresia;
- imbunatati pregurile de durere;
- creste nivelul de energie;
- intari sistemul imunitar cu o cantitate mai mare de celule NK;
- mari productia de proteine anticancer;
- ajuta la slabit.

 

Imbaierea in padure intareste sistemul imunitar

Unul din beneficiile imbaierii in padure este ca te poate ajuta sa dormi mai bine si sa-ti dea o stare de spirit mai buna, rupand ciclul in care ne confruntam permanent cu probleme, sarcini, stari de nervozitate si alerta. O pauza in care te deconectezi de la ritmul nebun de zi cu zi si te conectezi cu padurea prin intermediul simturilor iti scade ritmul cardiac si tensiunea si iti imbunatateste metabolismul si functionarea ritmului cardiovascular. Si, cel mai important, poate sa-ti intareasca sistemul imunitar.

Este bine-cunoscut faptul ca sistemul imunitar joaca un rol important in lupta cu bacteriile, virusurile si tumorile. Se stie si ca stresul inhiba functia imunitara. Daca sistemul imunitar este inhibat, probabilitatea de a fi bolnav este mai mare; oamenii stresati devin in mod frecvent bolnavi. 

Una din modalitatile de a testa sanatatea sistemului imuntar este analizarea activitatii celulelor NK. Acestea sunt un tip de linfocite si se mai numesc celule ucigase, deoarece pot ataca si ucide celulele nedorite, de exemplu cele infectate viral sau celulele tumorale.

In urma studiilor efectuate de autorul cartii, Dr. Qing Li, a descoperit ca activitatea si numarul celulelor NK a crescut semnificativ dupa imbaierea in padure si acest efect dureaza pana spre 30 de zile. 
Rezulta astfel ca este suficient si sa faci o excursie de imbaiere in padure o data pe luna pentru a mentine un nivel ridicat al celulelor NK.


Puterea copacilor. Cum produc copacii aceste efecte?

Stim ca cele cinci simturi ale noastre joaca un rol crucial in efectele vindecatoare ale imbaierii in padure - vederea, sunetele, mirosurile, gustul si atingerea padurii, toate au un puternic impact asupra starii noastre de bine.

Dintre toate simturile, simtul mirosului are un rol principal. Oare respiratul in aromaterapia naturala a padurii - substantele chimice continute in plante si cunoscute ca fitoncide - este cel care asigura aceasta uriasa stimulare a sistemului imunitar?

Dar ce sunt fitoncidele? Pe langa concentratia mai mare de oxigen, aerul din padure este plin de fitoncide. Acestea sunt uleiuri naturale din plante si fac parte din sistemul de aparare al copacilor. Ei elibereaza fitoncide pentru a se apara de bacterii, insecte si ciuperci. Fitoncidele fac parte si din sistemul de comunicare al copacilor intre ei. Concentratia de fitoncide din aer depinde de temperatura si de alte schimbari care au loc pe parcursul anului. Cu cat este mai cald, cu atat sunt mai multe fitoncide in aer. Cea mai mare concentratie de fitoncide se inregistreaza in jurul temperaturii de treizeci de grade Celsius. 

Copacii verzi tot timpul anului, precum pinul, cedrul, molidul si coniferele sunt cei mai mari producatori de fitoncide. Principalele elemente continute de fitoncide sunt terpenele - mirosul lor il simti cand practici shinring-yoku in padure. Cele mai importante terpene sunt:
D-limonen - care miroase a lamaie
Alfa-pinen - care are parfum proaspat de pin
Beta-pinen - miroase ca busuiocul sau mararul
Camfen - are miros de rasina, de terebentina


pin padure fitoncide
Photo by Dušan veverkolog on Unsplash

Deja se stie ca expunerea la uleiuri esentiale inlatura depresia si ajuta in anxietate, asa ca pentru Dr. Qing parea clar ca fitoncidele din aer trebuie sa fi avut un rol in faptul ca imbaierile din padure ne fac sa ne simtim mult mai bine si mai relaxati. Dar pentru ca nu existau cercetari cu privire la efectul fitoncidelor asupra functiei celulare NK, s-a hotarat sa testeze efectul fitoncidelor asupra functiei imunitare la oameni, imprastiind in camerele lor ulei de hinoki (ulei din frunza de Camaecyparis). 

Rezultatele au aratat ca expunerea la fitoncide:
- a crescut semnificiativ numarul si activitatea celulelor NK si a intensificat activitatea proteinelor anticancer;
- a scazut seminificativ nivelurile hormonilor de stres;
- a crescut numarul orelor de somn;
- a scazut motivele de tensiune/anxietate, manie/ostilitate si oboseala.

Un exemplu privitor la puterea uleiurilor esentiale de a reduce stresul a fost aratat de doua infirmiere care lucrau la sectia de urgenta a Centrului Medical Universitar Vanderbilt. Ele si colegii lor prezentau deseori niveluri foarte inalte de stres si oboseala. Amandoua folosisera uleiurile esentiale acasa pentru gestionarea stresului si epuizarii si s-au intrebat care ar fi efectul daca ar imprastia uleiurile in toata sectia. S-a instituit un comitet de aprobare a studiului, care s-a asigurat ca experimentul respecta regulamentul spitalului si nu afecta in vreun fel standardul de ingrijire la care se asteptau pacientii. Rezultatele au aratat impactul urias pe care difuzarea uleiurilor esetinale il poate avea asupra unui loc de munca stresant. Inainte de folosirea uleiurilor esentiale, 41% din personal au raportat ca simteau foarte des stresul legat de munca. Dupa ce uleiurile au fost difuzate in sectie, procentul a scazut la 3%. Nivelurile de energie au crescut de la 33% la 77%. La sfarsitul studiului, 84% din personal au fost de acord ca difuzarea uleiurilor esentiale a contribuit la o atmosfera de lucru pozitiva. 

"Imaginati-va ce posibilitati sunt daca uleiurile esentiale pot avea un astfel de impact asupra mediului de lucru, schimband chiar perceptia asupra nivelurilor de stres si energie ale cuiva" au spus infirmierele.

De ce nu incerci sa difuzezi acasa uleiurile preferate ca sa vezi ce efecte au? S-ar putea sa fii uimit/a. Care sunt cele mai potrivite difuzoare pentru camera, care sunt avantajele difuzoarelor profesionale, care sunt cele mai potrivite uleiuri esentiale si cum se face difuzarea vom povesti intr-un alt articol pe blog.

 

Suport clienti Luni - Vineri 10.00 - 16.00 la telefon/whatsapp 0733713555 si 24/24 mail office@imker.ro. In perioadele de concedii unele servicii sunt indisponibile sau comunicarile se reiau dupa finalizarea perioadei (anuntate prin banner pe site)

0733 713 555 office@imker.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!