Miros urât în baie de la fosa septică: sfaturi și produse recomandate

Miros urât în baie de la fosa septică: sfaturi și produse recomandate
Fosa septică rămâne una dintre cele mai bune opțiuni atunci când vine vorba de tratarea apei uzate în zonele în care nu există racordare la sistemul centralizat de canalizare. Deși are mult avantaje și este recomandată de specialiștii, fosa septică poate veni uneori la pachet cu un miros urât în baie, ce poate să apară din diverse motive. Dacă ai optat pentru o fosă septică, ar trebui să știi că există soluții pentru mirosul urât din baie, însă mai întâi trebuie să identifici corect cauza. 

Care sunt principalele cauze ale mirosului urât de la fosa septică?

Mirosul urât în baie de la hazna poate fi resimțit mai puternic în sezonul cald, tocmai din acest motiv se recomandă să se acorde mai multă atenție curățării și în special igienizării periodice a fosei septice și a instalației sanitare. Printre cele mai frecvente cauze ale mirosului urât se numără:

•    Lipsa aerisirii în partea superioară a canalizării
Montarea deficitară a fosei septice va duce în cele din urmă la apariția mirosului neplăcut din baie.  De cele mai multe ori, problema este la aerisirea fosei septice – dacă țeava din partea superioară a canalizării este astupată, în momentul în care se scurge o cantitate mai mare de apă, presiunea aerului din coloană scade și așa ajunge mirosul neplăcut în casă. Să nu mai vorbim de acumulările de gaze în sistem care pot fi și periculoase pentru inhalare.

•    Un sifon de pardoseală defect
Dacă simți miros de canalizare în baie, ar trebui să verifici sifonul de pardoseală pentru că există șanse mari să se fi defectat. Bineînțeles, cea mai bună soluție pe care o ai în această situație este să chemi un specialist să o repare, însă dacă acest lucru nu este posibil curând, poți să umpli sifonul periodic cu apă sau să astupi sifonul pentru a scăpa de mirosul neplăcut – ar trebui să ai totuși în vedere că aceasta este doar o soluție temporară.

•    Grăsime excesivă în fosa septică
Specialiștii atenționează mereu asupra riscului pe care grăsimea sau uleiul folosit aruncat în toaletă îl are asupra țevilor. Același lucru se aplică și în cazul fosei septice. Dacă ai obiceiul de a arunca uleiul în toaletă după ce ai gătit, s-ar putea ca la un moment dat să te confrunți cu un miros insuportabil în casă. Soluția este curățarea și igienizarea corespunzătoare a fosei septice și a întregii instalații. 

•    Înfundarea sistemului
Înfundarea sistemului poate să se întâmple mai ușor decât crezi – aruncarea hârtiilor, a șervețelelor umede sau a altor obiecte de igienă intimă duce în cele din urmă la o astfel de situație. Mirosul insuportabil este primul semn al înfundării sistemului.


Soluții pentru îndepărtarea mirosului urât din baie


Folosirea produselor de igienizare ecologice

Cea mai bună modalitate de prevenire a mirosului urât în baie de la fosă este folosirea bioactivatorilor. Aceștia au rolul de a descompune rapid substanțele organice și de a elimina depunerile de pe întreg sistemul de canalizare. Dacă folosești produse de igienizare ecologice, vei vedea că se vor rări și intervențiile de golire a haznalelor, iar durata de viață a foselor septice va fi prelungită considerabil.


Separarea și colectarea hidrocarburilor

Grăsimile și uleiurile aruncate în toaletă reprezintă cel mai bun exemplu de hidrocarburi. Poți scăpa de mirosul urât emanat de hidrocarburi doar printr-o intervenție a profesioniștilor care vor curăța în detaliu fosa septică și vor îndepărta orice urmă de grăsime.


Aerisirea fosei septice

Dacă sursa mirosului urât din baie este inexistența unei aerisiri a fosei septice, se intervine prin montarea unui sistem de ventilație care va elimina nu doar duhoarea, ci și gazele acumulate, periculoase pentru sănătate. 


Contactarea personalului specializat

Dacă niciun din motivele de mai sus nu reprezintă cauza mirosurilor neplăcute, nu îți mai rămâne altceva de făcut decât să chemi un specialist pentru a identifica cu exactitate cauza și pentru a propune o soluție eficientă în timp.
 

Cum se folosesc bioactivatorii pentru fose septice

Bioactivatorii au în compoziția lor enzime alimentare și microorganisme care au rolul de a curăța în profunzime fosa septică și de a elimina mirosurile neplăcute – practic, enzimele alimentare descompun resturile, iar microorganismele, mai exact bacteriile, digeră conținutul. Rămâne în urmă doar apă ecologică. Bioactivatorii se găsesc sub formă lichidă, de pudră sau de pastile pentru miros pentru fosa septică și se toarnă direct în WC. 
 

Cum se depozitează corect bioactivatorii pentru fose septice

Bioactivatorii pentru fosele septice se păstrează într-un loc uscat și răcoros, inaccesibil pentru copii. Dacă nu este depozitat corect, produsul își pierde din eficiență și s-ar putea să constați că mirosul urât din WC persistă, chiar dacă tu ai utilizat bioactivatori.
 

Avantajele utilizării bioactivatorilor pentru fose septice

Bioactivatorii au mai multe beneficii pentru fosele septice:
•    Elimină rapid mirosurile neplăcute astfel că timpul petrecut în baie devine o plăcere.
•    Dizolvă grăsimile și alte depuneri de pe interiorul conductelor.
•    Susține funcționarea corectă a fosei septice.
•    Prelungește durata de viață a instalației.
•    Scade frecvența intervențiilor de golire a fosei septice.


baie miros
Fotografie de la cottonbro studio.

Cum poți preveni apariția mirosurilor de canalizare din baie

Mirosul urât în baie ar putea fi prevenit chiar și dacă folosești o fosă septică, dacă urmezi câteva reguli simple:
•    Golești regulat fosa septică și nu amâni această intervenție.
•    Nu arunci hârtii, șervețele umede și alte obiecte care ar putea înfunda fosa septică.
•    Folosești periodic bioactivatori profesionali.
•    Nu arunci în vasul de toaletă grăsimi sau ulei folosit.
•    Chemi în ajutor un specialist ori de câte ori există o problemă.


Cum te ajuta parfumarea profesionala?

Mirosul neplăcut este deranjant și odată rezolvată problema și găsită o soluție eficientă și comodă de rezolvare, poți să te gândești deja cum să te bucuri de un miros frumos în casă. Odorizantele profesionale pentru camera pot lucra sa te ajute să scapi de mirosurile neplăcute din casă până când se intervine pentru rezolvarea problemei, însă nu rezolvă problema. Însă după ce mirosurile neplăcute sunt stopate, poți oricând să folosești un odorizant de cameră profesional sau unul dintre numeroasele trucuri pentru un miros plăcut în locuință. 



Imagine coperta articol: Fotografie de la Monstera.

Suport clienti Luni - Vineri 10.00 - 16.00 la telefon/whatsapp 0733713555 si 24/24 mail office@imker.ro. In perioadele de concedii unele servicii sunt indisponibile sau comunicarile se reiau dupa finalizarea perioadei (anuntate prin banner pe site)

0733 713 555 office@imker.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!