Cel mai bun odorizant de cameră: Cum îl alegi

Cel mai bun odorizant de cameră: Cum îl alegi

Ne place ca acasă la noi, în mașină, în casele celor la care mergem în vizită și chiar când suntem în vacanta sau la cumpărături să ne întâmpine un miros frumos. Fiecare dintre noi a avut experiența ca mirosul substanțelor de curățare să nu dureze și, mai mult decât atât, uneori să fie chiar dăunător. Ca urmare, este important sa alegi odorizante de cameră care să îți asigure confortul de a simți un miros plăcut, dar și de a avea în componență arome si substanțe cât mai naturale.

Acestea fiind stabilite, haide să vedem împreună care sunt categoriile cele mai importante de odorizante, de la cele mai simple de tip bețișoare parfumate, până la cele profesionale. Oricare dintre acestea au modele utilizabile acasă, în mașină sau pentru spații de afaceri, pentru a te ajuta să te decizi asupra celor preferate de tine. 

Tipuri de odorizante de cameră

În continuare vei vedea care sunt cele mai importante variante de odorizante de cameră, după care îți va fi ușor să alegi cel mai bun pentru tine. O să le luăm pe rând, pentru a vedea caracteristicile fiecărui tip de odorizant.

1. Lumânările parfumate

lumanari parfumate pentru aromaterapie intr-un ambient confortabil
 

Lumânările parfumate sunt cele mai simple odorizante de cameră, care au efect pe termen scurt, mai mult romantic. Efectul se simte destul de puțin (până se duce flacăra). Acasă sau la birou, este important să ai siguranța că își fac treaba, că mirosul chiar se simte uniform, discret (nu prea agresiv), și că toată lumea se simte bine în spațiul parfumat. 

Mai mult, atunci când le alegi trebuie să ai în vedere confortul utilizării, adică să nu fii nevoită să o supraveghezi permanent, unde o pui, să o urmărești să nu ia foc ceva, să nu se scurgă ceara și să degradeze mobilierul.  

Este posibil să găsești lumânări parfumate frumoase, pe care le poți aranja ca decor în diverse dimensiuni și le poți integra alături de alte obiecte de decor. În plus, varietatea parfumului poate să difere de la aromele clasice (vanilie, trandafir, lăcrimioare) la sortimente mai noi precum tonka, bergamota sau cireșe amare.

Din punct de vedere al prețului, pentru câtă treabă fac nu prea costă chiar puțin, adică doar câteva minute pentru prețuri începând de la 8 Lei, până la chiar sute de lei cele la borcan. O idee interesantă este că, dacă vrei sa faci ceva handmade, poți încerca să îți creezi propria lumânare parfumată, utilizând ingrediente naturale. Te va costa destul de mult să îți iei ingredientele și ustensilele, procesul nu este foarte ușor, o să faci ceva mizerie și dezordine în jur, dar efectul poate fi drăguț (cel puțin din pozele de pe Pinterest arată fain și poate îți descoperi un nou hobby). Ele sunt însă cele mai potrivite pentru a crea un decor romantic acasă.

2. Săculeții parfumați pentru cameră

Săculeții parfumați au în interior componente naturale, precum  lavanda, flori sau coji uscate de fructe sau alte plante. Din acest motiv au un parfum natural, cu toate acestea mirosul ține destul de puțin și se simte doar dacă ții nasul lipit de săculeț. 

Poți aplica însă periodic picături de uleiuri esențiale, din aceleași ingrediente naturale. Astfel de săculeți parfumați cu lavandă, de exemplu, pot fi utilizați ca elemente de decor în cameră, la care să adaugi uleiul esențial pentru reîmprospătare de cate ori este nevoie.

Ajungem și la preț, costă în medie 10-15 lei deja parfumați, cea mai celebră fiind Lavanda, la care adaugi uleiul esențial pentru reîmprospătare – depinde de care folosești. Sticluța de 10 ml poate fi de la 10 – 20 de lei până la sute de lei. Raportat la efectul pe care îl au …..sincer, după câteva încercări cam renunți la săculeții parfumați cu bucurie și calculul nu mai are rost.

3. Candele aromaterapie cu uleiuri esențiale 

candela aromaterapie din ceramica, cu uleiuri esentiale
 

 Un lucru este sigur, candelele de aromaterapie sunt drăguțe, în special cele cu aspect de ceramică naturală. Este plăcut să pui apa, câteva picături de ulei și să aprinzi lumânarea, fie că o folosești în living sau în dormitor. Eficiența lor nu este însă foarte ridicată, iar mirosul este difuz. În plus, acoperă o zonă redusă și durează destul de puțin. De fapt, durează cât ține lumânarea aceea mică aprinsă sau se evaporă uleiul.

Daca folosești uleiuri esențiale naturale, parfumul este identic cu al substanțelor folosite. Poți găsi o varietate mare de diverse uleiuri esențiale, fie simple, fie amestecuri. Din punct de vedere al confortului, trebuie să ai grijă să îți iei un set de lumânări pe care să îl ai permanent în casă, plus disconfortul că trebuie să le tot aprinzi, apoi să urmărești să se stingă etc.

Un plus față de lumânări sau de săculeții parfumați este că poți reutiliza candela de aromaterapie. Aceasta își păstrează aspectul, se poate curăța ușor, chiar poate fi un obiect de decor plăcut. Preț/calitate? La fel cu la cele de mai sus, avem în vedere costul candelei (de la 9 Lei cele din ceramică naturală sau, dacă îți dorești un design mai interesant poate ajunge și la peste o sută de lei. Adaugăm și uleiuri esențiale (am făcut un calcul mai sus) + lumânarea aprinsă (tip pastilă) la fiecare utilizare, toate raportate la un efect destul de redus (să fim sinceri, din joi în Paști câteva minute).

4. Bețișoare parfumate (cu ardere sau cu rezervă de parfum)

betisoare parfumate aromaterapie flori amenajare eleganta
 

Bețișoarele parfumate orientale, pe care le aprinzi și se consumă ușor lăsând un fum mirositor, au avantajul că sunt ușor și comod de utilizat. Nu necesită atenție, odată ce le-ai fixat în recipientul cu parfum totul este rezolvat. Dacă alegi un parfum realizat din uleiuri esențiale, acesta respectă și aspectul pe care-l dorești legat de componentele naturale difuzate. Tot la capitolul parfumuri, exista o diversitate de parfumuri din care poți alege, însă trebuie sa schimbi cu totul recipientul și bețișoarele.

Bețișoarele cu rezervă de parfum, cunoscute ca reed diffuser, sunt drăguțe și pot fi folosite acasă, în camere sau baie, plus că au un efect deosebit și în spațiile de birouri. Acestea reușesc să difuzeze mirosul, însă destul de difuz, fără să acopere o suprafață prea mare (să zicem ca în 10-15 mp reușești să percepi mirosul). Pe de altă parte, pentru anumite persoane aroma poate fi prea puternică. Legat de preț, se situează undeva în jurul a 50 de lei si n-am reușit niciodată să îmi dau seama cât durează, că la un moment dat n-am mai simțit mai nimic și parfumul ori s-a evaporat, ori s-a consumat.

5. Odorizantele tip puf sau spray

Odorizantele tip puf sau spray
Odorizantele de camera sub formă de puf sau spray se referă la variantele de spray-uri parfumate sau puf-uri cu rezervă, care eliberează din când în când parfum (varianta oarecum automatizată). Există o mare varietate de mirosuri, iar difuzarea este comodă, fie că folosești spray-ul, fie că poziționezi puful în perete și difuzează singur. 

Efectul este totuși destul de redus, la spray-uri chiar de câteva secunde, local, iar la puf-uri se simte ceva mai bine dată fiind frecvența difuzării. Particulele de parfum sunt însă “grele”, nu sunt distribuite uniform în aer și coboară imediat, pierzându-și rapid efectul. Un alt aspect negativ ar fi compoziția parfumului, care este în principal chimică, iar pe termen lung poate cauza alergii sau sensibilități, fără să știi de unde se trag. Cu toate acestea, difuzoarele cu puf arată foarte elegant într-un spatiu profesional sau comercial, sau la birou. Referitor la preț, aproximativ 10 de lei spray-ul simplu și aproximativ 30 de lei aparatul automat, la care adaugi câte 20-30 de lei rezerva, raportat la efectul destul de redus și parfumul sintetic, lasă de dorit.

6. Odorizantele cu ultrasunete


difuzor aromaterapie cu ultrasunete uleiuri esentiale

În acest caz, vorbim de aparatele/umidificatoarele care folosesc apă și câteva picături de uleiuri esențiale. Pentru a dispersa în încăpere aromele din aceste uleiuri esențiale, se pun câteva picături în apă. Există multiple variante de astfel de aparate de odorizare pe piață, din care îți poți alege parfumurile preferate.

În funcție de calitatea uleiurilor esențiale folosite, difuzoarele de cameră cu ultrasunete pot avea rol atât de parfumare, cât și de aromaterapie. Apoi, pentru că folosesc apa, contribuie și la umidificarea, eventual ionizarea aerului.

La capitolul aspect, odorizantele cu puf pot avea un design drăguț (de la cele mai simple până la design cu alternări de culori, adică au efect de cromoterapie), fiind ușor de integrat în spații mai formale, precum birouri de lucru. Rămânând la zona de parfumare, dezavantajele din punct de vedere al eficienței și comodității sunt legate în primul rând de necesitatea de a adăuga mereu apă + ulei esențial. Efectul de parfumare este destul de scăzut din cauza faptului că particulele difuzate nu sunt suficient de ușoare să se disperseze în spații mai mari, rămânând de obicei în jurul zonei în care se află aparatul.

Prețurile pornesc de la 150 – 200 lei, dar puteți găsi multiple modele care ajung și la mai multe sute de lei în funcție de brand și funcțiuni, la care se adăuga prețul uleiurilor esențiale – de la 9 lei la plus infinit. 

7. Odorizantele profesionale cu nebulizare la rece

difuzor aromaterapie imker uleiuri esentiale nebulizare la rece programabil

Odorizantele profesionale cu nebulizare la rece transformă uleiurile esențiale fără adaos de apă în particule mici, și le difuzează după un program setat pe intervale orare. Apariția tehnologiei de nebulizare la rece a schimbat parfumarea ambientală a încăperilor, începând mai ales de la spațiile comerciale unde s-a dorit acoperirea unor suprafețe mari cu parfum. Aceste odorizante profesionale de cameră utilizează parfum natural, din uleiuri esențiale, pentru a putea fi tolerat atât de clienți, cât și de angajații care petrec mult timp într-un spațiu comercial sau unul de birouri.

Fiind o soluție viabilă și pentru folosit acasă, tehnologia cu nebulizare a stârnit interesul și din partea utilizatorilor casnici, iar producătorii au proiectat aparate și pentru uz personal (acasă ori în mașină), de dimensiuni mai mici, care să aibă aceleași beneficii.

Din punct de vedere al eficienței si prețului, este o investiție avantajoasă în ceea ce privește raportul cost-beneficiu, iar funcționarea continuă îți permite să îl conectezi la priză și nu ai bătăi de cap pentru realimentare sau urmărirea continuă a funcționării.

Cu siguranță mai sunt și alte odorizante de camera, pe care nu le-am luat (încă) in considerare aici. 

Criterii de alegere a celui mai bun odorizant de cameră

Pentru a stabili care este cel mai bun odorizant de camera ar trebui să stabilim criteriile. Iar din experiența avută cu clienții IMKER care ne spun ce soluții au încercat și ce își doresc, avem următoarele concluzii, în ordinea importanței:

1. Odorizantul să fie eficient 

Este important să ai siguranța că un odorizant de cameră își face treaba, că mirosul chiar se simte uniform, discret (nu prea agresiv), și că toată lumea se simte bine în spațiul parfumat.

2. Să ai confort în utilizare

Confortul utilizării, adică să nu fie nevoie să umbli permanent la ele, practic să nu ai o grijă în plus, este un alt aspect sesizat de clienți.

3. Odorizantul să aibă arome naturale

Parfumul difuzat de un odorizant de încăpere trebuie să fie cât mai natural, să aibă miros plăcut, deosebit. În plus, să nu agreseze simțurile, să nu fie alergic pentru copii, animale de casă etc.

4. Felul în care arată odorizantul în cameră

Un difuzor de aromaterapie trebuie să arate bine, pentru că este un obiect vizibil, iar din acest motiv ar fi de preferat să se integreze în decor, să aibă un aspect deosebit sau măcar neutru în încăpere. Ne place să avem lucruri frumoase, iar odorizantul este un obiect care ne poate da o stare de bine atât prin design cât și prin eficiență.

5. Să aibă o varietate de arome

Un alt aspect important este să poți schimba parfumul dacă te-ai plictisit, să existe o varietate mare de parfumuri pe care să le poți folosi, eventual rezerve cât mai ușor de schimbat.

6. Prețul 

Prețul este un aspect important, care dictează achiziția unui astfel de produs. De aceea un difuzor de cameră trebuie să aibă un preț corect, raportat la calitate.

7. Eficiența

Din punct de vedere al eficienței unui difuzor de arome, este important ca acestea să fie eficiente în casele sau mașinile unde sunt și animale de companie (aspect esențial pentru iubitorii de animale de companie), dar și în spațiile în care se fumează (valabil pentru fumători).

Cum ne influențează parfumurile de cameră

Înainte de a te decide care este varianta ta preferată de parfumare a încăperii în care îți petreci o bună parte din timp, îți dezvăluim și câte ceva din beneficiile aromelor și uleiurilor parfumate.

Dacă te întrebi care este principalul avantaj pe care îl aduc aromele ambientale în viața ta, îți spunem că acestea îți pot influența starea de spirit mai mult decât crezi. De exemplu, aromele proaspete, fresh precum cele de citrice, busuioc sau eucalipt te ajută să elimini stările de oboseală, iar cele de lavandă te ajută să reduci stresul, și să obții cu ușurință o stare de relaxare.

Avantajele odorizantelor profesionale de cameră 

1. Efect complet de aromatizare.

Aparatele profesionale cu nebulizare la rece nu folosesc adaos de apă, ci transformă o cantitate mică de parfum în particule foarte ușoare care se împrăștie și rămân mai mult timp in aer, astfel ca acoperă o suprafață mai mare, efectul parfumului ține mai mult și costurile sunt mici

De exemplu, o rezervă de parfum pentru aparatul de casa IMKER AromaLUX M02, de 100 ml, poate ține și până la 4-6 luni, în funcție de nivelul setat. Practic pui parfum în rezerva aparatului și aproape jumătate de an nu mai umbli la el, iar casa e mereu plăcut parfumată.

2. Comoditate în utilizare și consum optimizat. 

Un alt avantaj este că aparatele profesionale folosesc tehnologia, astfel că se poate seta programul de difuzare prin accesarea unui panou electronic, prin aplicație de pe telefon care se conectează prin Bluetooth sau chiar prin Wi-Fi din orice locație.  Dacă ai plecat cumva în concediu și ai lăsat aparatul setat pe programul normal îl poți accesa și de la distanță (la modelele cu Wi-Fi) și poți modifica programul de difuzare. 

Acest model este ideal și dacă folosești o locuință în regim Airbnb, oferind clienților condiții deosebite cu costuri reduse și confort, pentru că poți programa aparatul să difuzeze doar când sunt oaspeții cazați.

3. Reglarea nivelului de intensitate 

Aparatele pot fi setate să difuzeze doar în perioadele active (permit setarea mai multor intervale orare) pentru a nu irosi parfumul. În plus, fiecare își poate găsi astfel echilibrul personal al nivelului de difuzare, fără să fie prea agresiv mirosul, dar nici prea subtil. 

Dimensionarea corectă a aparatului (fiecare aparat are indicații privind suprafața acoperită în mp sau mc) și poziționarea într-o zonă cât mai deschisă și ventilată, asigură parfumarea întregii case. Verifică mai multe detalii despre cum funcționează reglarea prin aplicație la modelul M02 în manualul de utilizare aici.

4. Parfumuri naturale 

Pentru un astfel de odorizant poți folosi parfumuri speciale, realizate din uleiuri esențiale în amestec și în consistența ideală pentru nebulizare la rece. În colecțiile IMKER găsești peste 20 de arome deosebite, foarte apreciate de clienți. 

parfumuri uleiuri esentiale imker aromaterapie

De exemplu, colecția IMKER AromaNatural conține parfumuri realizate din uleiuri esențiale cu note de parfum echilibrate, primitoare (plăcute, fără extreme prea dulci sau prea fresh). Periodic, analizăm preferințele utilizatorilor pentru a vedea care ocupă un top în vânzări. De exemplu, BLAVET, GARCIA, AMORIO sunt mai mereu în top, și în funcție de sezon urcă și altele, cum ar fi VENEZIANO vara și FESTIVO iarna.

5. Comunicarea 

Încercăm să îi ajutăm pe utilizatori să aleagă aparatul potrivit pentru specificul suprafeței și parfumul cel mai potrivit. La prima comandă primesc și mostre din parfumuri, pentru a-i ajuta să își aleagă preferatele pentru refill. Chiar dacă pare ușor, pentru că din selecția IMKER toate parfumurile miros foarte bine, este important să identificăm mici nuanțe de preferințe (exemplu: miros mai puternic sau mai subtil, ușor dulce sau ușor fresh, masculin sau general clasic etc.)

Dacă preferi uleiurile esențiale cu note unice (gen doar lavandă sau doar mentă) din experiența utilizatorilor știm ca aparatele cu nebulizare la rece IMKER pot folosi și uleiuri esențiale fără combinații, de la diferiți producători, mai mult sau mai puțin naturale. E alegerea ta.

6. Aspect premium, elegant 

Majoritatea aparatelor cu nebulizare la rece beneficiază de un aspect premium, elegant, dimensiuni reduse ce îi permit să se integreze în decor. Unele au și posibilitate de montare pe perete. Anumite modele folosesc baterie, fiind astfel independente de existența unei prize în zona în care dorești amplasarea.

7. Neutralizarea mirosurilor specifice

Din experiența clienților IMKER știm că aparatele sunt ideale și pentru neutralizarea mirosurilor specifice animalelor de companie sau a spațiilor în care se fumează. Sunt numeroși utilizatori care le folosesc și în acest sens, după ce au încercat multiple soluții, fără efect.

8. Raport cost - eficiență

Referitor la costuri, poate părea că odorizantele profesionale cu nebulizare la rece necesită o investiție măricică, însă dacă raportezi la beneficiile eficienței, confortului, consumului mic și parfumului natural, vei constata că un astfel de odorizant profesional este o investiție care merită toți banii. Un aparat pentru casă poate porni de la 500 de lei, iar o rezervă de 100 ml este 100 lei care poate dura 4-6 luni, la un nivel mediu de difuzare. Un aparat de mașină este 299 de lei și include rezerva de 10 ml care durează 2-3 luni la un nivel mediu de difuzare.
 

În loc de concluzie

Există nenumărate variante de odorizante de casă, cu beneficiile și dezavantajele lor, și ține de fiecare dintre noi să alegem ce ni se potrivește, în funcție de ce ne dorim.

Referitor la aparatele IMKER, date fiind părerile foarte bune ale utilizatorilor acestor aparate profesionale, pe care le poți vedea la recenziile fiecărui produs IMKER, este important să facem auzite beneficiile pentru a fi cât mai cunoscute. O astfel de soluție te scapă, în sfârșit, de o problemă simplă pe care o vrei rezolvată frumos – un parfum plăcut la tine în casă, unde să te simți bine tu, familia ta și musafirii.

Suport clienti Luni - Vineri 10.00 - 16.00 la telefon/whatsapp 0733713555 si 24/24 mail office@imker.ro. In perioadele de concedii unele servicii sunt indisponibile sau comunicarile se reiau dupa finalizarea perioadei (anuntate prin banner pe site)

0733 713 555 office@imker.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!