Desfundarea țevilor: Soluții eficiente pentru un miros plăcut în casă

Desfundarea țevilor: Soluții eficiente pentru un miros plăcut în casă
Chiar dacă în bucătărie și în băile din locuința ta totul sclipește de curățenie, uneori pot apărea mirosuri neplăcute și persistente. Cauza acestora este înfundarea țevilor de canalizare, o problemă destul de comună cu care s-a confruntat aproape oricine  cel puțin o dată. Fără îndoială, o chiuvetă înfundată nu este de dorit în nicio casă. Ce măsuri poți lua pentru desfundarea țevilor și reîmprospătarea aerului din căminul tău? Iată câteva soluții eficiente care te vor ajuta să elimini cu ușurință acest inconvenient.

Înfundarea chiuvetei de la bucătărie

Resturile alimentare care se depun pe țevile de scurgere în momentul spălării vaselor reprezintă principalul motiv pentru înfundarea chiuvetei de la bucătărie. Acestea se depun pe țevile de scurgere cu ajutorul uleiurile și grăsimilor din alimente și, în timp, blochează canalizarea. Scurgerea apei din chiuvetă se va face astfel cu greutate, iar particulele grosiere intră în stare de fermentare. Când apare descompunerea biochimică, depunerile de pe țevi emană substanțe corozive cu iz extrem de neplăcut.

Pentru desfundarea chiuvetei din bucătărie se pot folosi soluții speciale antimiros, precum și diverse amestecuri preparate în casă. De asemenea, în funcție de posibilități, se poate apela și la utilizarea anumitor instrumente pentru desfundarea țevilor de canalizare. Aruncarea în mod repetat a resturilor în chiuvetă este dăunătoare atât pentru instalația sanitară, cât și pentru mediul înconjurător. Potrivit studiilor, un litru de ulei care se elimină prin chiuveta de la bucătărie poate polua până la un milion de litri de apă. Grăsimile depuse pe țevi nu înseamnă doar o canalizare înfundată, ci generează constant și mirosuri neplăcute și dăunează stațiilor de epurare. În plus, chiuveta din bucătărie acumulează și un număr impresionat de germeni, chiar de zece ori mai mulți decât o face vasul de toaletă.
 

Înfundarea țevilor de la baie

La baie, cel mai mare dușman al instalațiilor sanitare este părul. Pe scurgerea de la chiuvetă, dar mai ales pe cea de la duș sau cadă se adună o cantitate foarte mare de resturi de păr. Acestea iau contact cu produsele lipicioase folosite pentru curățare, mizerie și praf și înfundă foarte ușor țevile de scurgere. Detergenții, pasta de dinți, gelul de duș și săpunurile au și ele o influență negativă asupra instalației. Mai mult, toate aceste depuneri, ca și în cazul chiuvetei din bucătărie, formează bacterii și mucegaiuri care periclitează sănătatea și conduc la apariția mirosurilor nedorite.

Întrucât scurgerile din baie nu pot face față tuturor reziduurilor, de preferat ar fi să se folosească un filtru care să protejeze sistemul de scurgere și să diminueze posibilitatea unei colmatări. În caz contrar, vor fi necesare lucrări destul de complexe pentru desfundarea țevilor și curățarea optimă a instalației sanitare.

De asemenea, dacă folosești o fosă septică, aceasta poate degaja către interior un miros neplăcut, pe care e bine să îl poți înlătura cât mai ușor, pentru că vidanjarea se face la perioade mari și nu te salvează de mirosul neplăcut. 


Cum se desfundă chiuveta și țevile de scurgere

Dacă te întrebi cu ce se desfundă chiuveta din bucătărie sau din baie, află că există mai multe soluții extrem de eficiente. Cea mai simplă variantă este să folosești o soluție de desfundat chiuveta din comerț, capabilă să elimine dopurile mari. Fie că alegi prafuri, granule ori geluri special create pentru desfundarea chiuvetei, acestea se toarnă pe scurgere și se lasă o anumită perioadă ca să acționeze, după care se dă drumul la apă.

baiat care se spala pe maini

Poți pregăti o soluție pentru desfundat țevi și în casă, din diferite ingrediente. Astfel, amestecul obținut din bicarbonat de sodiu, oțet și apă fiartă este considerat unul dintre cele mai eficiente deoarece creează o mică reacție chimică, de mare ajutor în desfundarea țevilor. La fel, băuturile acide în combinație cu bicarbonatul de sodiu, vodka amestecată cu oțet sau soluțiile cu sare, apă fiartă și oțet pot îndepărta grăsimile și mirosurile neplăcute. Totuși, cum desfunzi chiuveta atunci când substanțele utilizate nu sunt suficiente? Ei bine, în anumite situații devenite deja dificile, poate fi nevoie de un șarpe sau de o pompă pentru desfundarea țevilor. Acestea acționează mult mai punctual și ajută la dezintegrarea dopurilor de murdărie, însă sunt foarte incomode și e bine să nu ajungem la această soluție.
 

Soluții pentru desfundarea țevilor

Produsele speciale din comerț, întreținerea constantă cu ingrediente din gospodărie și procedeele mecanice pot fi extrem de eficiente pentru desfundarea canalizării. Iată câteva dintre cele mai bune opțiuni:


Soluție desfundare țevi pe baza de enzime

Cea mai bună soluție de desfundat țevi funcționează pe bază de enzime. Aceasta acționează rapid și dizolvă cu succes acumulările și depunerile de reziduuri. Totodată, neutralizează și mirosurile neplăcute din casă. Soluțiile lichide pentru întreținerea țevilor se utilizează periodic: se toarnă în chiuvetă 2 capace/săptămână în fiecare țeavă, iar pentru scurgeri îngreunate sau miros neplăcut se toarnă 4 capace 3 zile la rând, apoi se revine la regimul de întreținere. În acest fel, țevile vor fi mereu curate și se va înlătura sursa mirosului neplăcut din casă.

Din aceeasi gama, există și produsee pe bază de enzime și bacterii care sunt utilizate și ca tratament bioactivator pentru fosa septică, întreținerea și curățarea corespunzătoare a acesteia fiind esențială pentru buna sa funcționare. Soluțiile cu enzime acționează asupra materiilor organice din fosa septică, elimină mirosul cauzat de nămolul activat, curăță pânza freatică, limitează producerea gunoiului poluant și ajută la menținerea echilibrului fosei. Se folosește o doză tratament START pentru activarea fosei, după care doze mici pentru întreținere săptămânală.


Bicarbonat de sodiu și oțet

Se fierbe apă și se varsă în canalizarea înfundată, apoi se toarnă un sfert de ceașcă de bicarbonat de sodiu dizolvat într-o ceașcă de oțet.
baie cu marmura cu chiuveta dubla

Amestecul va îndepărta murdăria și părul. Se lasă soluția să acționeze timp de o oră, apoi se pune din nou apă fierbinte pe canalul de scurgere.


Soluție cu sare, oțet și borax

Dacă amesteci ușor câte 50 de grame de sare și borax cu 10 ml de oțet și folosești această soluție în mod repetat pentru desfundarea țevilor, chiuveta va fi din nou funcțională. Aceste ingrediente curăță depunerile, doar că nu trebuie să uiți ca, după fiecare turnare a amestecului în canalizarea înfundată, să dai drumul la apa fierbinte.


Pompă pentru desfundat

Cum desfunzi chiuveta cu ajutorul unei pompe dacă soluțiile preparate în casă nu au efectul scontat? Fie că este vorba despre varianta clasică pe bază de ventuză sau de o pompă specială, produsul este deosebit de util. Acționând pompa prin mișcări scurte și foarte rapide, poate fi dezintegrat dopul de murdărie care blochează scurgerea. Pompele mai avansate sunt capabile să trimită un jet puternic de apă sub presiune pentru desfundarea țevilor.


Șarpe de desfundat

Este o metodă simplă și rapidă pentru desfundarea țevilor de canalizare care poate fi folosită când alte soluții nu oferă niciun rezultat. Șarpele este un cablu metalic flexibil care are la un capăt un fel de manivelă. Cu ajutorul acestui produs se intervine în chiuveta înfundată, precum și în coloana de scurgere.

Cum poți preveni înfundarea țevilor de la chiuveta


Resturile de mâncare, uleiul, firele de păr, detergenții, produsele de igienă sau diferitele soluții de curățat pot avea un impact negativ asupra scurgerilor din locuința ta. În situația în care nu vrei să te confrunți cu sarcinile dificile care au legătură cu desfundarea țevilor, încearcă să iei câteva măsuri preventive:
  • utilizează o sită pentru chiuvetă care să împiedice pătrunderea resturilor care ajung să colmateze canalizarea;
  • instalează un filtru pentru scurgere, sub forma unui ventil, care ajută la filtrarea resturilor alimentare, în special a particulelor mai mici pe care nu le poate reține sita;
  • folosește detergenți de vase naturali care previn depunerea resturilor chimice în țevile de scurgere;
  • colectează separat uleiul și grăsimile ca să reduci pericolul înfundării țevilor;
  • curăță chiuvetele în mod regulat cu soluții speciale pentru desfundarea țevilor;
  • înlătură frecvent murdăria cu apă fiartă ca să dezintegrezi resturile acumulate pe scurgere;
  • montează un filtru anticalcar deoarece depunerile de calcar contribuie la retenția particulelor solide și formarea dopurilor;
  • achiziționează un separator de hidrocarburi.


Soluții pentru împrospătarea mirosului în casă

Poți lua în considerare mai multe trucuri pentru un miros plăcut în casă. Chiar dacă ai efectuat toate lucrările necesare pentru desfundarea țevilor, se poate ca mirosurile nedorite să nu dispară imediat. În plus, este foarte probabil ca acestea să apară din nou. Ca să te asiguri că locuința ta va fi întotdeauna primitoare și aerul proaspăt, ia în calcul câteva soluții pentru împrospătarea mirosului din interior:


Aparat odorizant profesional

Una dintre cele mai bune opțiuni la care poți apela pentru parfumarea locuinței este un aparat odorizant profesional. Acesta folosește arome din uleiuri esențiale pentru a oferi o parfumare persistentă și relaxantă.


Bicarbonat de sodiu

Acest ingredient atât de banal nu este util doar pentru desfundarea țevilor, ci ajută și la neutralizarea mirosurilor nedorite. Îl poți turna pe scurgere ca să elimini diversele emanații deranjante sau combina cu doar câteva picături din uleiurile esențiale preferate ca să împrospătezi mirosul din casă.


Lumânări parfumate

Pe lângă faptul că sunt niște accesorii decorative de mare efect, lumânările parfumate degajă un parfum deosebit în încăpere și creează o atmosferă specială prin lumina pe care o produc.


Difuzoare de parfum

Ai la dispoziție numeroase variante clasice, dar și difuzoare electrice ideale pentru că își îndeplinesc perfect rolul de a oferi un parfum constant în interiorul locuinței, pentru cât mai mult timp.


Plante naturale

O soluție practică și eficientă pentru împrospătarea aerului din casă este să integrezi în decor flori proaspete sau să așezi pe pervaz ghivece pline cu diferite plante de apartament. Trandafirii, iasomia, zambilele, liliacul, azaleea sau regina nopții reușesc să emane un parfum îmbietor.


Lămpi catalitice

Au o mulțime de avantaje și sunt din ce în ce mai des folosite în locuințe. Lămpile catalitice au capacitatea de a purifica aerul și emană un miros extraordinar. Sunt disponibile tot felul de arome inedite, așa că ai de unde alege parfumul care să se potrivească perfect cadrului pe care vrei să-l obții în căminul tău.
 
Generația actuală, trebuie să recunoaștem, este una „de interior”. Oamenii petrec foarte mult timp în casă, de aceea, trebuie ca mediul interior să fie unul curat, sănătos și primitor. Designul interior nu integrează doar componente vizuale și tactile, ci și elemente olfactive. Cu alte cuvinte, mirosul proaspăt în casă este esențial pentru a te simți extraordinar, așa că ai grijă să folosești soluțiile potrivite pentru desfundarea țevilor, dar și pentru împrospătarea aerului.
 

Suport clienti Luni - Vineri 10.00 - 16.00 la telefon/whatsapp 0733713555 si 24/24 mail office@imker.ro. In perioadele de concedii unele servicii sunt indisponibile sau comunicarile se reiau dupa finalizarea perioadei (anuntate prin banner pe site)

0733 713 555 office@imker.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!