Cum sa alegi cadouri care aduc bucurie. Ghid simplu in trei pasi de la Marie Kondo

Cum sa alegi cadouri care aduc bucurie. Ghid simplu in trei pasi de la Marie Kondo

Să alegem cadoul potrivit poate fi dificil și pune presiune pe noi, pentru că ne dorim să facem alegerea potrivită și să creăm o bucurie celor dragi. Însa, cine a încercat sa facă ordine folosind metoda Kon Mari, creată de japoneza Marie Kondo, deja și-a ascuțit simțurile pentru lucrurile care aduc bucurie și îi va fi mai ușor. 

Dacă încă nu știi despre ce este vorba, o mică introducere. Marie Kondo a creat metoda de organizare Kon Mari, un ghid de mare ajutor pentru organizarea casei și altor spații. A scris mai multe cărți, dintre care cea mai cunoscută este probabil Magia Ordinii și a apărut și într-un serial produs de Netflix în care arată cum poti să-ți organizezi casa și în final viața, aplicând principii simple, cum ar fi să păstrezi doar lucrurile care "aduc bucurie" ("sparks joy).

Abilitatea si mentalitatea de a alege lucruri care îți aduc ție bucurie te ajută să determini și ce ar putea aduce bucurie altora, folosind aceleași principii. Practic, încerci să te pui în locul lor, să le întelegi viața și preferințele.


Iată sfaturile lui Marie Kondo pentru a alege cadouri care aduc bucurie:

Sfatul 1 Gândeste-te la stilul de viață al celui caruia ii este destinat cadoul. Cât mai specific!
Sfatul 2 Imagineaza-ti cum foloseste cadoul.
Sfatul 3 Elibereaza-te de asteptari referitoare la rezultatul final.


Gândește-te la stilul de viață al celui caruia ii este destinat cadoul

De-a lungul anilor, Marie a observat că mulți dintre clienții ei au dificultăți să renunțe la cadouri care nu le-au adus bucurie. O clientă avea un dulap plin de haine nepurtate pe care i le dăruise mama ei; alta, afectată de vinovăție, încă mai ținea vesela pe care o primise cu zeci de ani în urmă și nu o folosea niciodată.

A fost un paradox trist. Dăruitorii de cadouri doreau să-i facă pe destinatari fericiți, dar cadourile îi făceau nefericiți!

Poate și ție ți s-a întâmplat să primești cadouri total nepotrivite. Mie, de exemplu, mi s-a întâmplat ca fetiței mele să i se aducă de ziua ei de șapte ani un cățel de cadou, dar fetița nu era pregătită să aibă grijă de un cățel, iar energia lui ajunsese să o supere. Un animaluț este o responsabilitate de ani de zile, pe care poate cei care îl primesc nu sunt dispusi să și-o ia. 
Pe de altă parte, și eu am făcut cadouri care nu au fost un succes înainte. Odată, am dat o jucărie destul de mare unei familii cu copii care locuia într-un aparatament micuț. Nu am luat în considerare spațiul lor de depozitare atunci când am ales cadoul și am senzația că a ajuns să fie mai mult o povară decât o încântare.
Știu clienți care sunt pasionați să aibă casa și mașina parfumată și iubesc produsele IMKER, astfel că le oferă cadou și altora. Dacă îi cunosc și stiu că și ei sunt pasionați de parfumuri, va fi un cadou foarte reușit, însă, dacă persoana respectivă nu e pasionată de parfumuri, se întâmplă să sfârșească uitat într-o cutie. 

Înainte de a căuta un cadou, imaginează-ți ce ar stârni bucurie în funcție de stilul de viață al destinatarului. Încearcă să îți amintești detalii specifice despre rutinele zilnice, locațiile și interesele lui: Cât spațiu are și cum îl îngrijește? Merge mult cu mașina și îi place să fie mereu curată și parfumată? Ce activități îi place să facă? Ce obiecte prețuiește? Ce povestește despre ce l-a impresionat? Ce a descoperit și pare că și-ar dori?

Odată ce am luat în considerare detaliile vieții de zi cu zi a persoanei respective, poți alege mai ușor.

 

Imaginează-ți cum folosește cadoul

Când găsesc un articol care cred că va completa stilul de viață al destinatarului, îmi imaginez că îl folosesc sau îl țin. Dacă viziunea stârnește bucurie, sunt pe drumul cel bun. Articolul în sine nu trebuie să-mi provoace bucurie, dar dacă am un sentiment pozitiv atunci când îmi imaginez persoana iubită folosindu-l este întotdeauna un semn bun. Mindset-ul este important – sentimentele pe care le avem atunci când alegem un cadou se transferă către cadou și destinatar.
 

Eliberează-te de așteptări referitoare la rezultatul final


Oferirea de cadouri fără așteptări sau agendă îl eliberează atât pe cel care dăruiește, cât și pe cel care primește de presiunea nejustificată. Adevăratul scop al unui cadou este să fie primit – dacă este sau nu folosit și iubit în anii următori, nu are rost. Desigur, este minunat să selectezi cadouri care stârnesc bucurie, dar alegerea lor cu grijă – ca o modalitate de a ne transmite sentimentele pentru cei dragi – face un schimb cu adevărat semnificativ.

Eliberează-te și de presiunea de a oferi un cadou costisitor, care poate aparea mai ales când destinatarul pare că are de toate. De multe ori, cel mai inspirat cadou este cel în care ai pus suflet, cu lucruri poate mai mărunte, dar cu multă semnificație, cum ar fi o scrisoare către bunicul în care îi spui lucrurile pe care le apreciezi la el, un glob pictat de sărbători sau un parfum cu arome de sărbători


Cover articol: Photo by Nick Fewings on Unsplash


 


 

Suport clienti Luni - Vineri 10.00 - 16.00 la telefon/whatsapp 0733713555 si 24/24 mail office@imker.ro. In perioadele de concedii unele servicii sunt indisponibile sau comunicarile se reiau dupa finalizarea perioadei (anuntate prin banner pe site)

0733 713 555 office@imker.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!